Nedeljnik: Odakle ministru Vulinu tekst iz Nedeljnika koji nikada nije objavljen? 1Foto: FoNet (arhiva)

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin komentarisao je danas tekst u Nedeljniku koji nikada nije objavljen u našem listu, niti bilo gde drugo, saopšteno je iz redakcije Nedeljnika.

Kako se objašnjava u saopštenju, Tanjug je danas u 13.39 časova preneo izjavu ministra Vulina, u kojoj je on ocenio da „bivši ministar odbrane i predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac uvek iskoristi priliku da napadne Srbiju, kada u posetu treba da stigne ruski ministar odbrane Sergej Šojgu“.

„Kad god se sretnem s ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom neko pritisne dugme i Šutanovac napadne Srbiju. Dok je DS bio na vlasti i upravljao Ministarstvom odbrane, uništeno je oko 600 borbenih vozila i artiljerijskih oruda i više od 9.000 strela 2m i nije kupljen ni jedan tenk, avion, helikopter“, naveo je Vulin. 

Uz izjavu Vulina, navodi se da je on to rekao „odgovarajući na autorski tekst Dragana Šutanovca u Nedeljniku u kome kritikuje saradnju Srbije i Rusije“. 

Odgovor Vulina preneli su gotovo svi srpski mediji, a ova vest je pročitana i u Nacionalnom dnevniku Televizije Pink, navodi se u saopštenju Nedeljnika i doddaje da se ova izjava ne bi ni po čemu razlikovala od uobičajenih u političkom životu Srbije da nije jedne činjenice – tekst u Nedeljniku nikada nije objavljen. 

“I zato se postavlja mnogo veće pitanje od jedne reakcije na neobjavljeni tekst. Odakle Vulinu taj tekst? Gde ga je pročitao?”

„Ceo dan na TV se vrti nekakvo nebulozno saopštenje nesrećnog dezertera Vulina kao odgovor na moj tekst u Nedeljniku a ja znam da u Nedeljniku nema mog teksta!!! Jovanjica je ostavila dubok trag na Vulina“, reagovao je Šutanovac na Tviteru.

Nakon toga se čuo sa glavnim urednikom Nedeljnika shvativši da je neko presreo njihovu komunikaciju. 

Neko sluša ili Dragana Šutanovca, ili glavnog urednika Nedeljnika. Ili obojicu. 

Šutanovac je prošle nedelje, kao i nekoliko puta ranije, pitao glavnog urednika Veljka Lalića da li bi objavio njegov autorski tekst u rubrici „Otvoreno“, u kojoj javne ličnosti iznose svoje stavove. Šutanovac je poslao tekst u ponedeljak, da bi mu u utorak po podne glavni urednik javio da tekst neće biti objavljen u Nedeljniku. 

Tekst se tako nije našao ni u štampanom izdanju, niti na internet sajtu Nedeljnika. 

Čak nije prošao ni lekturu. Ostao je u mejlovima Dragana Šutanovca, Veljka Lalića i odgovornog urednika Marka Prelevića, kome je Lalić prosledio tekst. 

Nakon toga Šutanovac je rekao da će ponuditi tekst drugim medijima. 

I to je bilo to, što se nas tiče, ističe se u saopštenju Nedeljnika.

I zato Nedeljnik zvanično postavlja pitanje kako je ministar Vulin znao šta piše u tekstu koji je pored Dragana Šutanovca bio samo na mejlu glavnog i odgovornog urednika. 

„Ako je iko imao sumnju da Vulin koristi resurse tajnih službi kako bi presretao komunikacije, u ovom slučaju elektronsku poštu, današnjim saopštenjem u kome Vulin odgovara na tekst koji nikad nije izašao na svetlo javnosti se te sumnje apsolutno potvrdjuju! Polemika sa neobjavljenim tekstom nepobitno potvrdjuje da je Vulin nezakonito došao u posed teksta koji je razmenjen izmedju mene i urednika Nedeljnika. Da li Srbija postaje zemlja ‘Velikog brata’ u kojoj se državni resursi koriste kako bi se presretala komunikacija bivšeg ministra odbrane i urednika medija, sad se više ne dovodi u pitanje“, rekao je Dragan Šutanovac za Nedeljnik u nedelju uveče. 

Redakcija Nedeljnika obratila se ovim povodom novinarskim udruženjima.

Zvanično zahtevamo od istražnih organa da utvrde odakle ministru Vulinu sadržaj teksta koji su imali samo Dragan Šutanovac i urednici Nedeljnika, a koji nigde drugde – i ponavljamo, ni u Nedeljniku – nikada nije objavljen.

Podsećamo da je pre nekoliko meseci u jednom tabloidu objavljen tekst u kojem se navodi da je glavni urednik Veljko Lalić „pod merama“. Nedeljnik je tada tražio zvaničnu reakciju BIA, ali nikakav odgovor nismo dobili. 

Simptomatično je da je prošlog meseca redakcija Nedeljnika bila i pod hakerskim napadom, u kojem je uništena gotovo cela arhiva našeg lista. Obratili smo se tada i Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, odakle nam je rečeno da ćemo biti pozvani da zvanično damo izjavu. Nikada nas, ipak, nisu pozvali.

Zbog svega toga redakcija Nedeljnika traži hitne odgovore od ministra Vulina i uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, kao i nadležnih istražnih organa.

Kako se navodi u saopštenju, narednih dana o ovom slučaju Nedeljnik će o celom slučaju pisati opširnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari