Nedimović: Podržaćemo izgradnju postrojenja za proizvodnju biomase 1Foto: FoNet/Ministarstvo poljoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović posetio je danas opštinu Žabalj gde je razgovarao sa predstavnicima lokalne samouprave i obišao pogon za proizvodnju biomase na organskoj farmi kompanije „Global Seed“ u Čurugu.

Nedimović je rekao da je i 15 puta manje farme mogu da imaju postrojenja za proizvodnju biomase i da će Ministarstvo kroz IPARD programe podržati takve projekte, jer to ne znači samo uštedu već je reč i o ekologiji.

Generalni direktor kompanije „Global Seed“ Saša Vitošević podsetio je da je reč o investiciji započetoj još 2006. godine.

On je naveo da je u organsku proizvodnju mleka, sa farmom i elektranama za biomasu od 1,2 megavata, ukupno uloženo 22 miliona evra. Samo postrojenje za biomasu koštalo je 4,3 miliona evra, naveo je Vitošević i dodao da je, pored proizvodnje električne energije, to i način rešavanja ekološkog problema.

Kompanija „Global Seed“ se bavi organskom proizvodnjom ratarskih kultura, organskog mleka, uzgojem tovnih junadi i mlečnih krava i dobijanjem električne energije iz obnovljivih izvora. Lider je u proizvodnji organskog mleka u Evropi sa 1.000 krava na muži i godišnjom proizvodnjom od oko 7 miliona litara organskog mleka, podseća se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari