"Nedopustivo da se zbirka vrednih i retkih automobila raspe po celom gradu": Jovanović za Danas o prinudnom iseljenju Muzeja automobila 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Povodom prinudnog iseljenja Muzeja automobila iz Ulice majke Jevrosime Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu ocenjuje za Danas da je to velika greška i da je nedopustivo da se zbirka vrednih i retkih automobila raspe po celom gradu i da na kraju postane plen privatnih kolekcionara.

Jovanović je naglasio da je Muzej automobila gradska ustanova kulture, sa velikom tradicijom, koja predstavlja svedočanstvo o evoluciji automobilske industrije i dizajna u prethodnih skoro jedan vek.

– Grad nije obezdebio alternativni prostor, pa je zato iseljavanje muzeja danas velika greška. Bojim se da će oni koji bez problema lupaju meklarene, uskoro lupati i ove automobile. Ako je problem u prostoru u starom gradskom jezgru, neverovatno je da Grad nije našao adekvatan prostor na Novom Beogradu, koji postaje nova žila kucavica – istakao je Jovanović.

Podsetimo, jutros je počelo prinudno iseljenje Muzeja automobila, koji se nalazi u Ulici Majke Jevrosime 30, u zgradi koja je izgrađena 1929. godine kao Moderna garaža, po projektu ruskog arhitekte Valerija Staševskog, i ima status kulturnog dobra.

Muzej automobila je zajednički osnovan 1994. godine od strane Skupštine grada Beograda i kolekcionara automobila, reditelja i nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića, koji je preminuo 2021. godine.

Skupština grada nije obezbedila alternativni prostor, nakon što je zgrada u procesu restitucije vraćena starim vlasnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari