Reka Pčinja se povukla u svoje korito, ali je šteta ogromna, prve su procene nakon poplavnog talasa koji je zadesio jednu od najnerazvijenijih pograničnih opština u Pčinjskom okrugu.

– Dvoje ljudi koji su nastradali ne mogu da budu sahranjeni, jer ima problema da budu prebačeni do seoskog groblja u selu Kozji Dol – kaže za Danas Dragoljub Bogdanović iz Trgovišta. Bez vode je veći deo varošice, a nastava u osnovnim školama je prekinuta do srede, do kada neće raditi ni dečji vrtić. Građani se snabdevaju pijaćom vodom iz cisterni koje su stigle iz susednih opština.

Građanima u Trgovištu nedostaju odeća, obuća, ćebad, hrana, a otežano je i snabdevanje lokalnih sela. U najtežoj situaciji su žitelji sela Kozji Dol koji je juče posetila ministarka za NIP Verica Kalanović.

– Situacija je takva da će na telefonskoj sednici Vlade Srbije biti doneta odluka o interventnoj pomoći Trgovištu – rekla je za Danas Kalanović. Prethodno su u Trgovištu boravili ministri Dragan Šutanovac i Rasim Ljajić, najavljujući „stalnu akciju pripadnika vojske, vatrogasaca i specijalnih spasilačkih ekipa“.

Direktor Zdravstvenog centra u Vranju Uroš Trajković najavio je „hitnu saobraćajnu liniju za zdravstvenu pomoć“, dok je na terenu i tim Zavoda za javno zdravlje iz Vranja koji kontroliše epidemiološku situaciju i bakteriološku ispravnost vode.

Direktorica Zavoda Eržika Antić za Danas je rekla da „zbog postojanja opasnosti od zaraze voda iz bunara ne sme da se koristi za piće i kuvanje“.

– Postoji velika opasnost od crevnih i ostalih zaraza i zbog toga ćemo dnevno vršiti kontrole – rekla je Antić.

Varošica je i dalje bez redovnog snabdevanja strujom, a najugroženija su susedna sela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari