Nedostojni da slave Njegoša 1Mitropolit Amfilohije Foto: wikipedia

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zahvalio je Bošnjacima u crnogorskoj vladajućoj koaliciji što su blokirali ustanovljenje dana Njegoševog rođenja kao praznika crnogorske kulture, prenosi RTCG. On je dodao da je Njegoš veliki i bez toga da ga „takvim proglašavaju sadašnji crnogorski vlastodršci“.

On je sam sebe uzveličao do nebesa. I Bog ga je uzveličao. Sam je to zapisao i zahvaljivao Bogu što ga je dušom i telom ukrasio nad milionima, istakao je mitropolit. Mitropolit Amfilohije je ocenio da „Brozova ideologija nije ništa drugo do nastavak muratovsko-mehmetfatihovske ideologije“.

Ona je oskrnavila Lovćen, posekla utrobu Lovćenu. To je nešto najstrašnije što se dogodilo u Evropi – da celomudrenu, nevinu planinu, Bogom posađenu tu, oskrnave. To je isto kao da, Bože sačuvaj, kopaš po majčinoj utrobi, da kopaš dete iz njene utrobe. Isto se to dogodilo sa Lovćenom, poručio je Amfilohije. On je rekao da oni koji su rušenjem crkve na Lovćenu pogazili amanet Svetog Petra Drugog Lovćenskog sada hoće da  ga proglašavaju praznikom crnogorske kulture.

Zato, bravo Bošnjacima. Niste vi dostojni da slavite njega. A, ako zaista hoćete da ga slavite, onda prvo obnovite crkvu njegovoga strica, njegovu zadužbinu na Lovćenu i vratite ga nazad u njegovu crkvicu, rekao je mitropolit. Ovako vi niste dostojni da ga slavite. Ko ste da ste, svaka vam čast, ali niste dostojni da ga slavite, zaključio je mitropolit Amfilohije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari