Negotin: Posađen vetrozaštitni pojas 1Foto: negotin.rs

Negotinsko naselje Rastoka dobilo je vetrozaštitni pojas u kome su sadnice srebrne i krupnolisne lipe, običnog javora, oraha, breze, crvene šljive, Pančićeve omorike i crnog bora.

Ekipe JKP “Badnjevo” iz Negotina posadile su 252 sadnice na površini od 50 ari realizujući projekat pošumljavanja koji je finansiran sredstvima Zelenog fonda za pošumljavanje.

Kako navode nadležni u negotinskoj lokalnoj samoupravi, Opština Negotin je jedna od 11 opština kojima su na ovogodišnjem konkursu Ministarstva za zaštitu životne sredine Republike Srbije odobrena sredstva za ove namene.

Ukupna vrednost projekta je nešto manja od pet miliona dinara, a učešće negotnske opštine je nešto više od million dinara.

-Već pripremamo projekte za narednu godinu koji se odnose na vetrozaštitni pojas oko vašarišta, groblja i deponije, s obzirom da je na tim lokacijama potrebna zaštita od jakih vetrova. Ovaj projekat je veoma važan jer mislim da je svako novo posađeno drvo, novi život. Mi smo paralelno sa ovim radovima posadili i stotinu sadnica na desnoj strani puta ka Enološkoj stanici želeći da vratimo drvored koji je nekada krasio ovaj deo grada. Iduće godine planiramo da sadnice posadimo i na levoj strani puta kao i prema izletištu Badnjevo. – kaže predsednik Opštine Negotin, Vladimir Veličković.

Nadležni ističu da će se u ovom delu grada pošumljavanjem obezbediti ne samo zaštitna, već i ekološka funkcija koja će se ogledati u proizvodnji kiseonika, zaštiti naselja od smanjivanja buke i aero-zagađenja, a pozitivno će uticati na pčelarstvo i poljoprivredu. Prilikom izbora sadnog materijala vođeno je računa da je autohtonost vrste u skladu sa projektnim zadatkom, kao o tipu staništa, vrstama drveća čije morfološke karakteristike jesu pogodne za stvaranje vetrozaštitnog pojasa, specifičnosti klimatskih i stanišnih uslova na predmetnoj lokaciji i estetske i ekološke karateristike vrsta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari