Negotin: Udruženjima devet miliona dinara za projekte od javnog značaja 1Negotin Foto: J. B. K.

Udruženja iz negotinske opštine, ali i ona koja će projektne aktivnosti realizovati na teritoriji ove opštine mogu da konkurišu za sredstva koja je lokalna samouprava opredelila za realizaciju projekata od javnog interesa. U budžetu opštine Negotin za ove namene planirano je devet miliona dinara, a konkurs je otvoren do 17. februara.

Projektima mogu da budu obuhvaćene brojne oblasti – socijalna i zaštita boraca i lica sa invaliditetom, drušztvena briga o deci, prevencija nasilja i diskriminacije, zaštita i pomoć žrtvama nasilja u porodici, mobinga, podrška socijalno ugroženim građanima.

Tu su, takođe, afirmisanje ženskih prava i rodne ravnopravnosti, humanitarne aktivnosti, zaštita zdravlja unapređenje ljudskih i manjinskih prava, humanitarne aktivnosti, prevencija, lečenje i rehabilitacija bolesti zavisnosti, podsticanje nataliteta.

Za budžetska sredstva se može konkurisati i projektima koji se odnose na obrazovanje, neformalno obrazovanje i stručno usavršavanje, nauku i naučno istraživački rad, razvoj kulturno-umetničkog stvaralaštva, očuvanje kulturne i istorijske tradicije, kao i podsticanje narodnog stvaralaštva i narodnih običaja.

Zaštita i očuvanje prirode i životne sredine, odživ razvoj, ekologija, turizam, podsticanje i razvoj privrednih delatnosti kao što su zanatstvo, stari i retki zanati, zadrugarstvo, borba protiv korupcije, promovisanje volonterskog rada, afirmacija građanskog aktivizma i veće uključenosti ranjivih grupa u lokalnu, kao i druge oblasti od javnog interesa koje doprinose ubrzanom i održivom razvoju opštine Negotin takođe mogu da budu projektno finansirana.

Opština Negotin, kako se navodi u javnom pozivu, neće finansirati političke i stranačke organizacije, verske organizacije, grupe i sekte i njihove aktivnosti, dodeljivanja nagrada i sponzorstava pojedincima i drugim organizacijama, aktivnosti koje donose profit udruženju, kao i one koje zagovaraju netolerantnost i nasilje ili bilo koju vrstu diskriminacije.

Za ove namene u opštinskom budžetu Negotina obezbeđeno je ukupno devet miliona dinara, a udruženja mogu da konkurišu do 17. februara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari