Negotin je jedna od opština u Srbiji koje su u proleće 2010. godine imale prevremene lokalne izbore nakon kojih su vladajuću većinu formirali DS i SPS, kompatibilnu tadašnjoj republičkoj vlasti.

Negotinske demokrate ostale su deo opštinske vladajuće koalicije i posle prošlogodišnjih parlamentarnih izbora kada je DS izgubio vlast u Republici, a za to je povereništvo DS imalo i saglasnost svoje partijske centrale. Istina, došlo je do prekomponovanja većine koju je sada predvodio SPS, a novi član koalicije postao je URS. Pre par dana, a uoči raspisivanja lokalnih izbora, novoizabrani Opštinski odbor DS Negotin odlučio je da izađe iz vlasti, tako da će vladajuću koaliciju ubuduće činiti samo odbornici SPS i URS.

– U vreme kada se gradske i opštinske vlasti širom Srbije prekomponuju i tako krši izvorna izborna volja građana te sami izbori obesmišljavaju, dok se pritom stranke utrkuju kako ući u vlast a da nemaju ni plan ni ljude šta će u njoj raditi, DS u Negotinu je odlučila da iz vlasti izađe. Novo rukovodstvo DS smatra da ne treba po svaku cenu biti deo vlasti, ma koliko čudno to delovalo u današnje vreme, ukoliko se ne mogu ispuniti očekivanja građana opštine Negotin. Nama nije isključivi cilj da budemo na vlasti, cilj kome stremimo je sigurniji i uređeniji Negotin, u kome će građani živeti bolje – kaže za Danas prvi čovek negotinskih demokrata dr Kristijan Nikolić ističući da su demokrate protiv nenamenskog trošenja sredstava iz budžeta, strogo stranačko-rodbinskog zapošljavanja, podele na „više“ i „manje“ bitna sela do kojih treba graditi puteve, investirati u vodovod i kanalizaciju, jer je DS podjednako važan svaki deo opštine Negotin. „Ukoliko to ne možemo da promenimo participiranjem u vlasti, onda ćemo biti u opoziciji i zajedno se sa građanima boriti za bolji Negotin“ – kaže dr Nikolić.

Na izlazak DS iz vlasti odreagovalo je troje direktora negotinskih ustanova kulture koji su na te funkcije odlukom opštinskih vlasti imenovani 2010. godine na predlog DS. U saopštenju koje su ovim povodom izdali direktori Muzeja Krajine, Biblioteke „Dositej Novaković“ i Doma kulture „Stevan Mokranjac“ navodi se, između ostalog, da nakon prekomponovanja vlasti u Negotinu nisu bili sputavani, već su imali izuzetnu podršku i razumevanje rukovodstva lokalne samouprave i republičkih ministarstava.

– Nama direktorima ustanova kulture u Negotinu, članovima DS, nerazumna je i nejasna politika OO DS Negotin, izražena kroz zvaničan stav o izlasku iz koalicije na samo mesec i po dana pred raspisivanje lokalnih izbora. Posebno pred sednicu SO Negotin na kojoj će se usvajati budžet za 2014. i programi i planovi rada ustanova na čijem smo mi čelu. Posebno ističemo da nas o svim radnjama sprovedenim u stranci pred izbore novog OO i predsednika OO DS Negotin niko nije ni zvao ni obaveštavao, te tako nismo ni glasali. A pogotovo nas niko nije obavestio o ideji izlaska DS iz vlasti. Dakle, s punim pravom se osećamo izdanim, izolovanim i ostavljenim od OO DS Negotin – stoji pored ostalog u saopštenju koji su potpisali direktori Gordan Janjić, Suzana Sirotović i Milan Radosavljević.

Reagujući na saopštenje direktora ustanova kulture, i OO DS Negotin oglasio se saopštenjem u kome se pita „kakve veze ima sve to što su u svom saopštenju napisali sa odlukom DS da istupi iz lokalne vlasti u Negotinu, i kako jedna politička odluka ima veze sa institucijama kulture u našem gradu, osim u ličnim konstrukcijama i planovima nekolicine direktora“.

– DS je krenula u reformisanje sopstvenih redova i politika, kao i uspostavljanje novih kriterijuma kvaliteta za nosioce javnih funkcija. Ovakve izjave potvrđuju ispravnost naše opredeljenosti za to, kao i opravdanost izlaska iz koalicije sa SPS, koja je definitivno bila loše rešenje, kako za DS, tako i po građane opštine Negotin. DS neće biti talac pojedinaca – onih koji se izdaju za njene članove zarad ličnog interesa, i onih drugih, naviklih na zloupotrebu funkcija i poverenja građana – ističe predsednik OO DS Negotin dr Kristijan Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari