Jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u Srbiji, Negotinska gimnazija, prigodnim programima ovih dana obeležava vredan jubilej – 170 godina postojanja i rada.

Naime, odlukom Državnog saveta i potvrdom Namesništva Knjaza srpskog o preseljenju Zaječarske polugimnazije u Negotin, 10. septembra 1839. godine počela je da radi polugimnazija, odnosno tadašnja dvogodišnja Glavna škola u Negotinu.

Tokom svog višedecenijskog rada Negotinska gimnazija bila je ukidana, ponovo osnivana, jedno kratko vreme na razmeđu 19. i 20. veka radila kao privatna, pa potom kao državna nepotpuna polugimnazija, u vreme balkanskih i Prvog svetskog rata nastava se odvijala na bugarskom jeziku, da bi posle oslobođenja od bugarske okupacije od 1920. postala potpuna osmorazredna, a od 1929. bila i državna realna gimnazija.

Među brojnim generacijama učenika koje je iškolovala ova obrazovna ustanova su i značajne ličnosti srpske nauke, kulture i politike – Stevan Mokranjac, Sima Lozanić, Đorđe Stanojević, Nikola Pašić…

Danas Negotinska gimnazija ima 16 odeljenja, po dva društveno-jezičkog i prirodno-matematičkog smera u svakom razredu i u njoj radi 38 profesora.

Obeležavanje jubileja, 170 godina postojanja, počelo je sajmom knjiga koji će trajati do 15. septembra, potom izložbom „Nastavnici stvaraoci“, promocijom školskog lista „Osvit“ i književnom večeri dr Miodraga Sibinovića. Danas će biti održana svečana akademija i otvorena izložba slika nekadašnjih učenika i profesora Negotinske gimnazije uz kratak program, dok je za sutra predviđena promocija romana „Do sumraka“ profesora Negotinske gimnazije Zorana Popovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari