Negotinski srednjoškolci čišćenjem Park šume Cvećara ukazali na važnost čuvanja životne okoline 1Foto: Opština Negotin

Inicijativa negotinskog gimnazijalca Janka Mihajlovića o organizaciji ekološke akcije, izneta tokom Dečje nedelje na prijemu koji za mališane iz vrtića, osnovce i srednjoškolce priredio predsednik opštine Negotin, već je realizovana. Učenici Negotinske gimnazije i Tehničke škole organizovali su akciju čišćenja Park šume Cvećara u Negotinu želeći da ukažu na važnost čuvanja životne okoline posebno prostora koji koriste mladi.

Prema rečima inicijatora akcije, Janka Mihajlovića, učenika drugog razreda gimnazije, na ideju o organizaciji akcije ovog tipa došli su u saradnji sa Petom beogradskom gimnazijom.

-Oni su još prošle godine organizovali eko akciju, a mi smo se priključili kao prva škola van Beograda koja je to učinila. Ideja je da mladi više uče o ekologiji i koliko je to bitno, i ovo je jedna od stvari u primeni, gde ne samo u školi kroz teoriju, već i u praksi primene neke od stvari – izjavio je novinarima Janko Mihajlović.

U akciji je učestvovalo oko 70 učenika Negotinske gimnazije i Tehničke škole, pokazujući time i dobru volju i svest o čuvanju okoline i grada.

Negotinski srednjoškolci čišćenjem Park šume Cvećara ukazali na važnost čuvanja životne okoline 2
V. Veličković, J. Mihajlović /Foto: Opština Negotin

Ocenjujući inicijativu dragocenom jer mladi žele da povedu računa o prostoru koji oni najviše i koriste, predsednik opštine Negotin, Vladimir Veličković, kaže i da mu je drago što negotinski srednjoškolci „voljni da organizuju još ovakvih akcija i mi ćemo ih sigurno podržati u tome, kao i njihov predlog da u zimskom periodu edukuju mlađe, mislim na osnovce i predškolce“.

-Smatramo da je ovo preko potrebno i da se svest mladih budi, a ujedno apelujem i na starije sugrađane da zajedno naš grad i okruženje učinimo čistijim. Svest o javnoj svojini i čuvanju javnog dobra je prioritet i na nju se može uticati upravo na ovakav način. Mi možemo organizovati mnogo edukacija mladih ali kroz njihovu inicijativu i delovanje možemo sigurno dopreti do svesti većeg broja mladih ljudi, a kroz medijsku podršku i do naših starijih sugrađana – zaključuje Veličković.

Plan učesnika akcije čišćenja Park šume Cvećara u Negotinu je da inicijativa preraste u projekat koji će osim akcija na terenu činiti i predavanja s ciljem podizanja svesti o očuvanju životne sredine koje su najavili već za 8. novembar.

Negotinski srednjoškolci čišćenjem Park šume Cvećara ukazali na važnost čuvanja životne okoline 3

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari