"Neka mi se N1 zvanično obrati": Zaštitnik građana o okupljanju ljudi ispred televizije 1foto FoNet Milica Vučković

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže za Danas da je video fotografiju grupe građana “Narodni štab” ispred TV N1, ali da ne može na osnovu slike da utvrdi da li je reč o privatnom posedu.

– Bio sam dosta puta gost na televiziji N1, ali zaista ne mogu da tvrdim da je reč o privatnom posedu, istakao je Pašalić.

Na našu konstataciju da jeste, i na pitanje da li će reagovati zbog izostanka reakcije policije uprkos brojnim pozivima zaposlenih, rekao je da hoće, da mu je to dužnost, ali samo ako mu se neko sa N1 zvanično obrati.

Podsetimo, nekoliko desetina građana u utorak je neovlašćeno ušlo u dvorište ispred N1 i satima ometalo rad novinara. U više navrata su kontaktirane nadležne policijske službe, traženo je da reaguju i da okupljene isprate iz njihovog dvorišta i zaštite zaposlene, ali je reakcija izostala.

Kako su naveli iz N1, taj skup nije je bio prijavljen, održan je na privatnom, zatvorenom posedu za koji je jasno da ne predstavlja javnu površinu, odnosno gde je zakonom izričito zabranjeno okupljanje.

Okupljeni su inače nosili transparente, satima bili u dvorišttu N1 i držali govore na različite teme, preko ozvučenja.

N1 je o ovom slučaju već obavestio međunarodne organizacije koje se bave zaštitom novinara a u toku dana obavestiće i evropske institucije i predstavnike diplomatskog kora u Srbiji.

“Dodatno, apelujemo na nadležne organe da preduzmu sve neophodne korake kako bi osigurali da se slični incidenti ne ponove u budućnosti a sve javne funkcionere da pažljivo biraju reči u svojim nastupima kako se tenzije i podele u društvu ne bi dodatno pojačavale”, saopštili su sa N1.

Takođe, zahtevaju od Ministarstva unutrašnjih poslova da utvrdi ko je doneo odluku da policija ne reaguje u slučaju upada grupe građana “Narodni štab” na privatni posed ove medijske kuće i dozvoli im da satima maltretiraju zaposlene, uskraćujući im traženu zaštitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari