Nekadašnji komandanti brigada obišli izložbu o NATO bombardovanju 1Foto: Mod.gov.rs

Komandanti jedinica koje su bile angažovane na teritoriji Kosova i drugih ratnih jedinica Vojske Jugoslavije u periodu 1998-1999. godine obišli su danas, zajedno sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, izložbu „Odbrana 78“ u Muzeju grada Beograda.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, prilikom obilaska izložbe posvećene obeležavanju 20. godišnjice NATO bombardovanja, tadašnji komandant 549. motorizovane brigade general Božidar Delić istakao je da je posle 20 godina napravljena jedna izložba koja učesnike vraća u vreme te herojske odbrane.

„Smatram da je ovo jedan apsolutno dobar način, ne za nas koji smo učestvovali, nego mladim generacijama i svim gostima koji dolaze u Srbiju, bez obzira da li su nam u to vreme bili prijatelji ili neprijatelji, da obiđu izložbu i da vide šta se sve događalo“, rekao je general Delić.

Među onima koji su danas obišli izložbu „Odbrana 78“ bio je i general Ljubiša Diković, nekadašnji komandant 37. motorizovane brigade, koji je odao priznanje svima koji su na bilo koji način učestvovali u osmišljavanju i postavci ove izložbe.

„Nisam očekivao da ću doživeti da ovakvu izložbu vidim, ovde u Beogradu. Izložba je za ponos svih onih koji su učestvovali u odbrani od NATO agresije 1999. godine, na bilo koji način“, rekao je Diković.

Akteri dešavanja iz 1999. godine i komandanti ratnih jedinica, koji su danas bili u ulozi posetilaca izložbe, složni su u oceni da bi izložba „Odbrana 78“ trebalo da ostane kao trajna postavka, imajući u vidu važnost događaja kojima je posvećena, ali i neophodnost da treba da ostane kao podsećanje budućim naraštajima o NATO bombardovanju 1999. godine.

Izložba „Odbrana 78“, čiji je autor Dušan Jovović, multimedijalna je i interaktivna postavka podeljena u osam celina i prvi put prikazuje video i štampane materijale koji do sada javnosti nisu bili prikazani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari