Advokati neće kompromis 1Foto: N1(Arhiva)

Nekoliko stotina advokata protestovalo je danas u Beogradu zbog najavljenog novog Zakona o parničnom postupku.

Advokati okupljeni ispred Advokatske komore Srbije poručili su da o novom zakonu nema kompromisa i tražili povučenje dokumenta iz procedure.

Najlošijim ponuđenim rešenjem advokati smatraju to što s oštećenima onemogućuje da traže pravdu pred sudom i da taj zakon ide u korist banaka.

„Mi ne želimo pregovore, ne želimo razgovor o crvenim linijama, ceo zakon je crvena linija. Predlog je napravljen u tajnosti“, rekao je advokat medijima advokat Čedomir Kokanović, advokati zahtevaju povlačenje predloga.

Kako je dodao, Advokatska komora “koja je trebalo da prestavlja naše interese u radnoj grupi je postupala takođe u tajnosti i mi smo iznenađeni”.

Advokati traže formiranje nove radne grupe koja bi napravila novi predlog zakona – u korist opšteg interesa.

Advokatica Jelena Pavlović je naglaila kako je Zakon o parničnom postupku osnovni sistemski zakon kojim građani Srbije pred sudovima ostvaruju svoja prava i interese i ujedno je pravni okvir za rad advokata.

„Zato šaljem još jedno upozorenje – uređen pravni sistem je nacionalni interes Republike Srbije“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, nepotrebne su izjave kojima su, kako kaže, bombardovani – da će se raditi na zakonu dok se ne postigne konsenzus: „A mi to zovemo kompromis. Sa Zakonom o parničnom postupku nema kompromisa.“

Ona je rekla kako smo svedoci posledica eksperimentisanja u pravnom sistemu, „počev od javnih beležnika“ koji naplaćuju ostavinsku raspravu za prosečan stan u Beogradu 70, 80 hiljada dinara, a „nema ko u sudu da iznese predmet, nema ko da sudi, nema gde da se sedi, nema sredstava za dva saradnika čije su zarade u visini te jedne overe i tu analizu Ministarstvo pravde ne vrši. Pitamo zašto.“.

Minstarstvo ne analizira ni učinke izvršitelja, kazala je ona, iako su „izazvali ozbiljne povrede ustavnih prava građana”, “bez sankcije, vrlo često postupaju bahato i neprofesionalno pozivajući se na, takođe, skandalozan Zakon o izvršenju i obezbeđenju“.

“Niko više nije dužan da trpi silovanje pravnog sistrema i neće ga trpeti. Ovo je naša zemlja, zemlja sa velikom pravnom tradicijom, zemlja koja je četvrta u Evropi imala građanski zakonik i to bi svaki član Radne grupe trebalo da poštuje, a ne da preuzme ulogu glasnogovnornika nakaradnih ideja i daljeg urušavanja pravnog poretka Republike Srbije”, kazala je Pavlović kolegama.

Komentarišući ranije primedbe advokata i nevlainih organizacija, koje su takođe nacrt ocenile kao nepovoljan za građane, ministarka pravde Maja Popović izjavila je da Nacrt izmene Zakona o parničnom postupku vodi skraćivanju dužine trajanja postupka, a samim tim i smanjenju troškova koje građani moraju da plate.

„Pretpostavljam da to i jeste razlog nezadovoljstva advokata. Građani svoja prava ostvaruju kroz jednu tužbu, a ostale se podnose isključivo radi advokatskih troškova“, rekla je ministarka za dnevni list Politika i dodala kako tako dolazi do enormnog gomilanja sporova, pa se onemogućava suđenje u razumnom roku.

Tvrdnje da bi usvajanjem novog zakona sudovi bili pristupačni „samo bogatima“, ministarka je kazala da je tu reč o „zameni teza“: „Izmene u pogledu sankcije za  neplaćanje sudske takse odnose se samo na one stranke koje mogu da plate taj trošak, a ne na egzistencijalno ugrožene.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari