Nelicencirani lekari operišu 1Foto: Južne vesti

Neka nadležni provere sve tvrdnje i utvrde istinu, rekli su juče na Klinici za kardiovaskularnu i transplantacionu hirurgiju.

To su rekli odgovarajući na pitanje da li je tačno da je tokom letnjeg perioda, za nešto više od tri meseca, na ovoj klinici umrlo najmanje pet pacijenata nakon vaskularnih operacija trbušne aneurizme, koje su uglavnom izvodili lekari bez licence vaskularnog hirurga. Ovakve informacije prethodno su saopštili rođaci Vlastimira Miletića (70), koji je preminuo nakon operacije aorte, a oni se obratili Ministarstvu zdravlja i podneli krivičnu prijavu.

Prema njihovim navodima, na ovoj klinici postoje samo dva vaskularna hirurga, tako da i najteže operacije najčešće obavljaju lekari bez položenog specijalističkog ispita iz te grane hirurgije. Pritom, Kardiovaskularna klinika nema ni svoje kardiohirurge sa licencom, te tu vrstu operacija već godinama izvode timovi koje predvode stručnjaci iz Beograda. Ovu kliniku je, inače, prilikom nedavnog radnog boravka Vlade Srbije u Nišu, premijer Aleksandar Vučić nazvao „najboljom kardiovaskularnom hirurgijom u Srbiji, a i u ovom delu Evrope“. Ka niškom Kliničkom centru, te tako i toj klinici, gravitira više od 1,5 miliona pacijenata.

U krivičnoj prijavi podnetoj Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, rođaci preminulog Miletića sumnjiče direktora Klinike Dragana Milića i lekara Sašu Živića da su izvršili teško delo protiv zdravlja ljudi u vezi sa nesavesnim pružanjem lekarske pomoći. U dokumentaciji upućenoj Ministarstvu navode se i podaci o drugim pacijentima koji su navodno preminuli zbog propusta u lečenju ili fatalnih komplikacija.

– Moj tast Vlastimir Miletić primljen je na Kardiovaskularnu kliniku 21. juna ove godine, zbog ogromne trbušne aneurizme, široke čak deset centimetara, i sa nesnosnim bolovima u stomaku. Sve analize koje su mu urađene potvrdile su aneurizmu. Umesto da bude prioritetno operisan, pogotovu zbog bolova koji znače da se aneurizma dodatno širi, smilovali su se da to učine tek nakon sedam dana, kada je aneurizma pukla, on brutalno iskrvario, a njegove šanse za oporavak bile ravne nuli. Lekar koji ga je primio i pratio, Živić, kazao nam je da on čeka na operaciju jer nije prioritet, a u šok sobi nema dovoljno mesta. Ne znamo da li ga je Živić i operisao jer su na klinici odbili da nam daju Vlastimirovu medicinsku dokumentaciju – kaže za naš list Krstivoje Stanković, dodajući da je prevashodni cilj pokretanja postupaka da se „spreče drugi, slični slučajevi, kojih je očigledno bilo“.

Milić, direktor klinike i vaskularni hirurg, nije odgovarao na pozive i poruke Danasa, a lekar Živić, koji nema licencu vaskularnog hirurga, nije ni demantovao ni potvrdio navode porodice preminulog Miletića.

– Super. Ako su podneli krivičnu prijavu i zatražili nadzor, onda će tužilaštvo i Ministarstvo sigurno postupati i utvrditi istinu – rekao je kratko za naš list Živić, koji je i pomoćnik direktora te klinike i gradski većnik.

– Tvrdim da u Kliničkom centru ne postoji i neće postojati niko ko je zaštićen, kao i da niko nema prava da ljaga struku i profesiju. Svi koji imaju primedbe na potencijalne propuste u lečenju treba da se obrate Ministarstvu, kako bi se organizovao unutrašnji i spoljašni nadzor, a ukoliko ne budu zadovoljni, da podnesu i krivičnu prijavu – kaže za Danas direktor niškog KC Zoran Radovanović, ne želeći da komentariše slučajeve o kojima govori porodica preminulog Miletića „jer nema dovoljno informacija“.

On, međutim, potvrđuje da na Kardiovaskularnoj klinici rade samo dva vaskularna hirurga sa licencom. „Priznaje“ da vaskularne operacije obavljaju i nelicencirani lekari, ali tvrdi da to čine „pod nadzorom vaskularnih hirurga“.

– I kardiohirurške operacije izvode lekari sa Klinike koji nemaju licencu iz te grane medicine, njih šest, ali isključivo pod mentorstvom kardiohirurga iz Beograda. Oni dolaze iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i sa Klinike za kardiohorurgiju Kliničkog centra Srbije. Pre dve godine iz Beograda je dolazila ekipa od njih sedmoro, a sada ih dolazi četvoro – dva kardiohirurga i po jedan anesteziolog i perfuzor. Sledeće godine dolaziće samo jedan kardiohirurg – tvrdi Radovanović.

On precizira da bi od januara sledeće godine niška Kardiovaskularna klinika trebalo konačno da dobije svoje kardiohirurge, pošto tri lekara, među kojima su i Milić i Živić, završavaju supspecijalizaciju. Za dve godine u operacionoj sali trebalo bi da im se pridruže još trojica kolega, koji se sada nalaze na specijalizaciji. Milić i Živić su, inače, pre skoro devet godina počeli dvogodišnju supspecijalizaciju kardiohirurgije u Kliničkom centru Srbije, ali je nisu okončali diplomama jer je preduslov za njeno dobijanje najmanje pedeset samostalnih operacija, a oni u tom periodu nisu obavili nijednu, potvrđeno je ranije u KCS za naš list.

Nije bilo grešaka

Na Klinici za kardiohirurgiju nezvanično negiraju smrtnost pet pacijenata zbog propusta lekara i fatalnih komplikacija, a povodom smrti Miletića tvrde da „nikakvih proceduralnih i stručnih grešaka nije bilo“. Na prijemu njegovo stanje nije bilo urgentno, prošao je fazu detaljnih ispitivanja, a kada se stanje pogoršalo, hitno je operisan, rečeno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari