Nema dodatnog časa za učenike srednjih škola: Šta je zapravo novo u Pravilniku o ocenjivanju u srednjem obrazovanju? 1Foto: Danas/screenshot

Izmenama Pravilnika o ocenjivanju u srednjem obrazovanju ne uvodi se dodatni čas za učenike srednjih škola, niti obaveza nastavnika da održavaju dopunsku nastavu za đake koji su izostajali sa nastave duže od 15 dana, potvrđeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.

Nadležni demantuju pisanje pojedinih medija da će u pomenutom slučaju nastavnici biti obavezni da prave novi plan i program za ove učenike.

Ono što je, prema saznanjima Danasa novo, jeste dopuna člana 16 Pravilnika o ocenjivanju u srednjem obrazovanju, u kome sada piše da je „za učenika koji je opravdano odsutan sa nastave duže od 15 radnih dana u kontinuitetu, škola dužna da napravi plan ocenjivanja i da o njemu obavesti učenika i roditelja, imajući u vidu najbolji interes učenika“.

Kako nam je pojašnjeno, namera je bila da se obrati pažnja na to da đaka koji je duže odsustvovao sa nastave ne sačeka pregršt provera znanja u kratkom vremenskom periodu.

Svi ostali stavovi iz člana 16 aktuelnog Pravilnika su zadržani i nisu menjani.

Izmene pravilnika o ocenjivanju u osnovnom i u srednjem obrazovanju uskoro će biti objavljene, a najviše novina se tiče ocenjivanja iz vladanja.

Podsetimo da je nedavnim izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja definisano da se vladanje učenika od drugog razreda osnovne do kraja srednje škole ocenjuje brojčano, i toku i na kraju prvog i drugog polugodišta i utiče na opšti uspeh.

Ova odredba u novim pravilnicima o ocenjivanju će biti detaljnije razrađena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari