Crnogorski ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić kazao je da je o izgradnji hidrocentrala na rijeci Lim kod Brodareva, pored Prijepolja, saznao iz novina. On je u Bijelom Polju oštro odbacio mogućnost da će izgradnjom ovih hidrocentrala biti potopljeno osam do devet kilometara crnogorske teritorije, jer poznavajući osnovne dokumente izgradnje hidroelektrane u Srbiji, takvi objekti neće biti ni građeni.


– Bez obzira da li je u pitanju gradnja hidrocentrale u Srbiji ili Republici Srpskoj, međunarodni sporazumi jasno govore u prilog tome da se veliki infrastrukturni objekti ne mogu graditi bez saglasnosti zemlje sa kojom se graniči. Tu nema nikakve dileme, procedura se mora poštovati, kazao je Sekulić. Crna Gora će diplomatskim putem zatražiti od kolega iz Srbije objašnjenje šta je sve urađeno u vezi sa najavljenom izgradnjom dvije hidrocentrale na rijeci Lim kod Brodareva. Pomoćnica ministra održivog razvoja Ivana Vojinović nakon sastanka sa potpredsjednikom Opštine Bijelo Polje Radovanom Obradovićem i predstavnicima 10 NVO sa sjevera je saopštila da je od predstavnika civilnog sektora dobila dokumentaciju o pomenutom projektu, koji će biti „dragocjen materijal za preduzimanje budućih koraka Ministarstva održivog razvoja?.

– Državi Crnoj Gori nije upućeno ni poslato obavještenje o mogućnosti učešća u prekograničnim konsultacijama vezanim za izgradnju hidroelektrana, koje bi potopile i dio naše teritorije. U skladu sa Konvencijom o prekograničnoj saradnji nalaže se i Crnoj Gori i Srbiji da preduzimaju sve pravne, administrativne i druge mjere koje se tiču predloženih aktivnosti. Konvencija daje okvir da se otvori dijalog i široka komunikacija u prekograničnim konsultacijama. Crna Gora će se u najkraćem roku diplomatskim putem obratiti Srbiji po ovom pitanju, kazala je Vojinović. Predstavnik NVO sektora sa sjevera Crne Gore Uglješa Prebiračević podsjeća da, ukoliko bi se radile hidrocentrale u Brodarevu, radovi bi trajali pet godina, a magistralni put bi bio izmješten, što bi donijelo ogromnu štetu našem turizmu. „U slučaju potapanja crnogorskog područja, bjelopoljska opština bi bila pretvorena u zaboravljen grad, kakav je danas Priboj. Tražimo od Ministarstva da o svemu obavijesti evropske i druge ambasade i da se zatraži od Srbije stopiranje izgradnje“, kaže Prebiračević.

Izgradnji ovih hidrocentrala protive se i nevladine organizacije iz Brodareva. Amel Kurbegović, predstavnik Koordinacionog odbora za zaštitu i očuvanje rijeke Lim, kazao je da je kompanija koja je registrovana na Djevičanskim ostrvima sa 500 evra kapitala planirala da realizuje ove projekte, kršeći sve zakone i propise. „Hidroelektrane na Limu koje su planirali da se grade slobodno se mogu tretirati kao nuklearne. Srbija i Crna Gora teže pridruživanju EU, gdje je zabranjena izgradnja i finansiranje ovakvih objekata, tako da sve treba uraditi sa nivoa dvije države da se zaštiti rijeka Lim“, rekao je Kurbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari