– Ne prođe nijedan dan da u novopazarski Crveni krst ne stigne po nekoliko zahteva za ishranu u narodnoj kuhinji. Na čekanju je više od hiljadu najsiromašnijih stanovnika ove komune.

U poslednjih godinu dana broj korisnika narodne kuhinje povećan je za 400. Po jedan obrok sa narodnog kazana sada dobija 1.200 ljudi. Iako u narodnoj kuhinji može da se bez problema pripremi hiljadu i po obroka dnevno, ograničavajući faktor je nedostatak osnovnih prehrambenih namirnica. Pomoć koju su uputili Vlade Srbije (16 tona mesa, 11 tona zamrznutog pomfrita i 7.800 litara mleka) i TV B92, dovoljna je za zimski period. Najveći problem je nedostatak brašna. Lokalna samouprava svakog meseca obezbeđuje po pet tona brašna, ali je to nedovoljno da podmiri potrebe.

– Sada smo u situaciji da odbijamo sve nove zahteve za ishranu u narodnoj kuhinji. Onima koji nam se obraćaju samo povremeno možemo da damo trenutnu pomoć u hrani – ističe Ljiljana Kostić, sekretarka Crvenog krsta u ovom gradu. Među onima koji se obraćaju ovoj organizaciji za pomoć sve više je ljudi koji ostaju bez posla.

– Od ukupnog broja naših korisnika, više od trećine su oni koji su ostali bez posla, jer ne mogu da ostvare pravo ni na materijalno obezbeđenje niti bilo koje druge prinadležnosti – objašnjava Kostićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari