Najmlađim stanovnicima Majdanpeka kojima je potrebna hospitalizacija neće moći da pomognu u Opštoj bolnici Majdanpek, jer na dečijem odeljenju ove bolnice privremeno nema prijema.

Nedovoljan broj pedijatara, preciznije, na dečijem odeljenju je samo jedan, a i taj jedan je na godišnjem odmoru, razlog je što će mali pacijenti kojima je bolničko lečenje neophodno morati u Bor.

– Na dečijem odeljenju leži jedno dete, jedan dan smo premostili dolaskom pedijatra iz Negotina zbog vizite i na dečijem odeljenju i u porodilištu gde su dve bebe, koji je spreman da ponovo dođe u slučaju hitne situacije. Zbog novonastale situacije obavestili smo i Dom zdravlja i hitnu službu da svu decu koja su za hospitalizaciju upućuju u Bor, kao i trudnice koje su za porođaj – objašnjava direktor Opšte bolnice u Majdanpeku dr Zoran Milošević, dodajući da ne zna koliko će ovakva situacija potrajati.

Pedijatri nisu jedini deficitarni kadar u majdanpečkoj bolnici. Ovoj zdravstvenoj ustanovi nedostaju lekari specijalisti hirurgije i anesteziologije, a o veličini problema ilustrativno govori podatak da trenutno radi 14 od 20 lekara specijalista, što I te kako otežava normalnu organizaciju rada.

– Radimo onako kako možemo, nemamo mnogo izbora, najkritičnije su nam one specijalnosti koje ordiniraju i u operacionoj sali, kaže dr Milošević, koji podseća da nisu u Opštoj bolnici Majdanpek sedeli skrštenih ruku budući da od novembra prošle godine upozoravaju nadležne u resornom ministarstvu i RFZZO, tražeći odobrenje za zapošljavanje nedostajućeg kadra.

– Nakon uredbe koja je stupila na snagu u decembru, radnici koji su bili ugovoreni kao što su to bili hirurg, anesteziolog i pedijatar skinuti su sa spiska kada smo hteli da im produžimo ugovor, jer se to smatra kao novo zapošljavanje iako su oni već bili u bazi podataka u Fondu u Boru. Druga opcija je da se lekari iz zdravstvenih ustanova u okrugu, u kojima ima višak radnika, upute u našu bolnicu, smatra direktor Opšte bolnice u Majdanpeku, koji navodi i da je ova zdravstvena ustanova dobila odobrenje Vladine komisije da zaposli jednog doktora medicine, što Fond u Boru nije hteo da prihvati.

O nezavidnoj situaciji u kojoj se nalazi majdanpečka Opšta bolnica obaveštena je i lokalna vlast, koja je bila spremna da obezbedi novac za plate nedostajućeg lekarskog kadra. To, međutim, nije moglo da se sprovede u delo, s obzirom da nema zakonskih osnova jer je zapošljavanje i finansiranje u nadležnosti Fonda.

Dopis nezadovoljnih

Kako prenose lokalni mediji u Majdanpeku, u Domu zdravlja „Dr Veroljub Cakić“ Majdanpek, grupa zaposlenih je zajedno sa predstavnicima Veća Samostalnih sindikata za opštine Majdanpek, Kladovo i Negotin i sindikalnih organizacija RBM-a, u utorak v.d. direktoru Doma zdravlja dr Vojislavu Lazareviću, nezadovoljna rezultatima njegovog rada, uručila dopis u kojem mu predlažu da podnese ostavku na tu funkciju. Doktor Lazarević je na čelu majdanpečkog Doma zdravlja minulih šest meseci, a njegov odgovor na primedbe kolega je da je njegovo imenovanje na mesto v.d. direktora bilo po zakonskoj proceduri i da je to odluka osnivača, kao i da je to jedino mesto gde bi nezadovoljni radnici trebalo da se obrate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari