Nemačka donira po dva vojna sanitetska vozila Srbiji i Crnoj Gori 1Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Nemačko ministarstvo odbrane doniraće po dva oklopna sanitetska vozila Dingo 2 Vojsci Srbije (VS) i Vojsci Crne Gore (VCG), prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi, sprovedene su pravne pripreme za donaciju i očekuje se da će vozila stići nova iz fabrike u toku 2023. godine.

„Obe vojske dobiće nova vozila u ambulantnoj varijanti za izvlačenje ranjenika iz rejona gde se vode borbena dejstva ili prevoz putem na kojem može da se očekuje zaseda“, piše u tekstu.

Portal dodaje da nemačka podrška sanitetskoj službi VS može da se dovede u vezu sa dugogodišnjim angažovanjem na zajedničkim zadacima u afiričkoj državi Mali.

Naime, tročlani medicinski tim VS sastavljen od lekara i dva medicinska tehničara od decembra 2014. bio je u misiji u Maliju, u sastavu nemačkog kontigenta. U istoj misiji, takođe sa osloncem na Nemačku, učestvovao je i crnogorski predstavnik do marta ove godine.

Jedan oficir VCG je obavljao dužnost vođe logističkog tima za obuku pripadnika oružanih snaga Malija.

Portal navodi da se radi o važnoj donaciji jer sada sanitetska služba VS ima samo nezaštićena sanitetska vozila.

U vreme SFRJ izrađena su dva prototipa sanitetskih oklopnih vozila na osnovu borbenog vozila pešadije M-80A, ali nije bilo serijske proizvodnje.

Vozilo Dingo 2, koje će stići iz Nemačke, predstavlja usavršenu verziju osnovnog Dinga iz 2000. godine. Ima nosivost od 3,5 do četiri tone, u zavisnosti od verzije, a pravljeno je da može da izdrži direktan pogodak iz automatske puške ili nailazak na minu.

Prema proizvođačkoj deklaraciji, ambulantna varijanta koju će dobiti VS i VCG ima 13 kvadratnih metara zaštićenog prostora u koji mogu da stanu dva ranjenika na nosilima i medicinski pratilac. Vozilo ima i set za pružanje hitne medicinske pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari