SAD isporučile Srbiji 66 lakih oklopnih vozila Hamvi 1Ilustracija Foto: MOD

Sjedinjene Američke Države (SAD) su Vojsci Srbije isporučile 66 lakih oklopnih vozila Hamvi (HMMWV – High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle), nabavljenih preko direktnog komercijalnog ugovora sa američkom kompanijom AM Dženeral.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, to je prva tranša od ukupno naručenih 118 vozila.

Na Instagram kanalu Ambasade SAD u Srbiji piše da su vozila u kasarni u Pančevu i biće korišćena, između ostalog, za potrebe učešća u međunarodnim mirovnim misijama.

„Ovo nisu samo američka vozila, ovo je NATO standard. Kada vidite s kim je Vojska Srbije raspoređena u mirovnim misijama, a partneri u Libanu su Španija i Italija, a na Sinaju to su SAD, ono što nam je zajedničko to je NATO standard. Posedovanje ovakvih vozila omogućava Srbiji da bude deo bilo koje mirovne misije širom sveta, da brzo reaguje, kao i da bude raspoređena rame uz rame sa svojim partnerima“, navodi Ambasada SAD.

U saopštenju se dodaje da će ta najnovija nabavka Srbiji omogućiti ne samo da bude efikasna u poslovima čuvanja mira u svetu, već i da je to „odličan prvi korak“ u ostvarivanju interoperabilnosti s Vojskom SAD.

Balkanska bezbednosna mreža saznaje da su prve isporuke novih Hamvija počele krajem juna preko aerodroma Beograd i reč je o čisto komercijalnom poslu, za razliku od prve tranše od pre desetak godina, kada su SAD poklonile jedan broj tih vozila.

SAD su 2012. i 2017. godine dale Vojsci Srbije ukupno 40 vozila tog tipa, a Vojska ih je koristila uglavnom u tadašnjoj Specijalnoj brigadi (bataljon u Pančevu) i u 31. pešadijskom bataljonu iz Zaječara, u sastavu Treće brigade Kopnene vojske.

Po pojedinim informacijama, Srbija planira da od SAD kupi ukupno 118 Hamvija koji će biti naoružani sredstvima iz domaćih vojnih fabrika. Planirano je da novi primerci budu opremljeni mitraljezom kalibra 12,7 milimetara ili automatskim bacačem granata postavljenim na univerzalnom nosaču.

Hamvi je višenamensko lako oklopljeno borbeno vozilo točkaš, koje je vrlo popularno i koriste ga mnoge vojske u svetu i gotovo sve formacije u okruženju Srbije. Zbog svoje relativno slabe oklopne zaštite, Hamvi se uglavnom koristi u specijalnim ili vojno-policijskim jedinicama, kao i za učešće u mirovnim operacijama.

Po zvaničnim podacima, od početka proizvodnje pre oko četiri decenije, iz fabrika je izašlo više od 280.000 primeraka tiih voziila u gotovo 50 vojnih, policijskih, sanitetskih i civilnih verzija.

Ovakva vozila prvi put su korišćena u Srbiji u okviru sada rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti, koja ih je nabavila još 1990-ih godina.

Nabavljena je civilna verzija Hamer, ali su kasnije oklopljena i dodato im je improvizovano naoružanje.

Pošto je JSO rasformirana posle ubistva prvog demokratskog premijera Zorana Đinđića u martu 2003. godine, Hamere je preuzela Žandarmerija MUP-a Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari