Nemanjina 11: Vlada Srbije i dečja igraonica 1Foto FoNet Ana Paunković

Vest za rubriku verovali ili ne. Nemanjina 11 adresa je ministara u Vladi Srbije. Ali je na kratko bila adresa dečje igraonice i to 2015. u vreme kada je Aleksandar Vučić bio predsednik Vlade. Iako je posle četiri meseca prestala da postoji, pitanje je kako je uopšte mogla da bude registrovana na adresi Vlade Srbije.

Da je objavljeno samo dan ranije, otkriće Forbesa da je jedna dečja igraonica registrovana na adresi Vlade Srbije s pravom bi zvučalo kao prvoaprilska šala, prenosi N1.

Ali nije. Preduzetnik Dejan Savić registrovao je igraonicu 2015. godine, u vreme kada je predsednik Vlade bio Aleksandar Vučić. Mada mu je biznis na adresi Nemanjina 11 potrajao svega četiri meseca, pitanje je – kako je uopšte i mogao?

To smo pokušali da proverimo, najpre, sa njim na brojeve telefona igraonice dostupnim na internetu, ali smo dobili odgovor:

„… Birate nepostojeći broj“

Iz Agencije za privredne registre, Forbsu su rekli da nisu dužni da ispituju tačnost činjenica iz prijave preduzetnika. Ali uprkos tome, uveravali su ih da se ovako nešto sada ne bi ponovilo.

„Ja sam rekao – a ako bih ja sad podneo prijavu? Dobio sam samo odgovor – ajde probaj“, kazao je Ivan Radak, urednik Forbes Srbija.

Mada mu to ne bi preporučio poreski savetnik. Verodostojnost podataka snosi podnosilac prijave, a njihovu kontrolu vrši Poreska uprava.

„Ono što je iz prakse evidentno, iz prakse državnih, kontrolnih organa, jeste da uvek iza registrovanja firmi na ‘fiktivnim’, netačnim adresama, stoji nešto drugo, da li utaja, da li skrivanje prave delatnosti“, rekao je Aleksandar Vasić, poreski savetnik.

Tako je, u najgorem slučaju, moguće da građani – ni krivi, ni dužni – budu suočeni sa tuđim dugovima. Zato im se savetuje da na APR-u provere da li neko posluje na njihovoj adresi, ali pod uslovom da znaju naziv firme ili njen matični broj.

„Ukoliko imate sreću, uslovno rečeno sreću, sreću u nesreći, da je ta firma komunicirala na neki način sa Poreskom upravom ili poslovnim partnerima, pa na vašu adresu, odnosno adresu zgrade ili kuće u kojoj živite dođe pošta“, naveo je Vasić.

Tek u tom slučaju građani mogu preduzeti dalje, pravne korake ka brisanju sedišta firme sa njihove adrese. Vlada Srbije to nije učinila sa igraonicom, jer je iz registra izbrisana zbog – blokade računa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari