"Nemate oproštaj i podršku": Vojni penzioneri odgovorili Vučiću na pismo koje im je poslao 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

„Aleksandre Vučiću nemate oproštaj i podršku penzionera“, poručilo je Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije odgovorajući na njegovo pismo koje je uputio penzionerima.

„Pismo koje ovih dana dobijamo od vas niste potpisali kao predsednik Republike Srbije, pa vam se i obraćamo u skladu sa tim. I da ste ga potpisali kao predsednik opet bi vas pitali u kojoj ulozi nam se obraćate i čiji novac trošite, kao predsednik Srbije ili kao član SNS u kojoj formalno niste više predsednik. Zaključili smo da nam se ipak obraća bivši predsednik SNS koji traži oproštaj za sva nepočinstva prema penzionerima i moli za glas na budućim izborima. Istina jedino vi iz SNS, pred izbore, delimično priznajete da ste na leđima penzionera sproveli fiskalnu stabiliaciju u Srbiji kojom ste izvršili preraspodelu između troškova za penzije i troškova za plate u javnom sektoru“, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik udruženja Jovan Tamburić.

Oni takođe podsećaju Vučića, na zvanične podatke, da je od 2012. godine vršeno samo delimično usklađivanje penzija sa rastom inflacije koje su od 2014 do 2019.godine, izmenom zakona, potpuno obustavili njihovo usklađivanje dva puta godišnje.

„Tako da ste do 2020. godine ostali dužni svim penzionerima najmanje 15 odsto usklađivanja sa inflacijom i da ste nam na takav način oteli preko 5 milijadi evra. U istom periodu odnos prosečne penzije je sa 60 odsto smanjen na oko 43 odsto a učešće penzija u BDP je sa 13 odsto umesto, prema sporazumu sa MMF na 11 smanjeno na oko 9 odsto. Od novembra 2014.godine do septembra 2018. godine smanjivali penzije veće od 25. 000, oštetivši preko 850 000 penzionera i tako oteli oko 840 miliona evra“, ukazuju iz Udruženja sindikara penzionisanih vojnih lica.

Aleksandra Vučića podsećaju i na to da su od januara 2015. godine prevremenim starosnim penzionerima doživotno smanjili penzije za 0,34 odsto za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju što za pet godina ranijeg odlaska sa 40 godina staža, iznosi 20,4 odsto.

„U decembru 2014. godine oteli ste većinsko upravljanje RF PIO tako što ste ukinuli nadzorni odbor a upravni odbor sa 21 člana smanjili na 7 članova od kojih su 4 predstavnici Vlade, odnosno SNS, iako je Zakonom o PIO regulisano da predstavnici korisnika-penzionera, osiguranika i poslodavaca ravnopravno njime upravljaju. Od 2020.godine uveli ste usklađivanje penzija sa podacima starim 18 meseci čime su penzije dodatno gubile svoju vrednost dok niste 2022.godine počeli da ih neformalno usklađujete dva puta godišnje”, navode u obraćanju predsedniku Srbije.

Deo banja koje su vlasništvo RF PIO odnosno i penzionera praktično su, kako navode vojni penzioneri, poklonjeni tajkunima SNS uz dodatnu obilatu novčanu pomoć Vlade Srbije.

Ukazuju takođe i da su smanjili doprinose PIO sa 27 na 25 odsto i tako umanjili izvorne prihode RF PIO za oko 150 miliona evra godišnje kojima su mogli de se izjednače i podignu najniže penzije.

„Upućenima je jasno da usklađivanja penzija za 2022. i 2023. godinu nisu posebna briga o penzionerima već neuspeo pokušaj njihovog usklađivanja sa skoro najvećom inflacijom u Evropi”, navodi se u saopštenju i dodaje da se ignorisala činjenica da preko 600. 000 penzionera živi u bedi jer prima manje od 26. 000 dinara koliko iznosi prag siromaštva u Srbiji.

„I novčanu pomoć koju nam godinama delite vi umesto upravnog odbora RF PIO je deo otetog novca od penzionera za koju očekujete podršku na izborima posle svega što ste nam oteli. Slažemo se da je pred nama važna odluka, da glasanjem za promenu vlasti i reformu penzijskog sistema moramo prekinuti bezočnu pljačku i diskriminaciju penzionera Srbije. Zbog svega navedenog, Aleksandre Vučiću, od penzionera nemojte očekivati oproštaj i podršku na izborima, kojima hoćete da pobegnete od odgovornosti za sve opljačkano i uništeno…“, zaključuju iz Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica na Vučićevo pismo upućeno penzionerima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari