Medresa je prva svetiljka koja je ovde upaljena.Ona je majka našeg obrazovanja, poručio je sinoćMuamer Zukorlić, muftija IZ u Srbiji, na svečanosti povodom uručivanja diploma maturantima Medrese Gazi Isa-beg, koja je održana na novopazarskom trgu.

 

U 16. generaciju muške i 10. generaciji ženske Medrese diplomiralo je 58 učenika i učenica.

– Drugi nam nude svoju ponudu-ljude u strašnim uniformama, sa plastikom na laktovima i uperenim automatima.Mi prihvatamo utakmicu, a naša ponuda je sa najboljim vrtićima, medresama, fakultetima i najboljim univerzitetom. Zato što su najbolji, ovako prkosno opstaju – istakao je glavni muftija IZ u Srbiji i poručio Sandžaku, Srbiji i Bosni „pomoćićemo vam da se promenite, jer ono što nosimo je znanje, a znanje je svetlo i život“. Posebnu poruku poslao je državnim organima Srbije da je ovo još jedna prilika „da shvatite da je ovde nemoguće graditi drugi narod kojeg ovde nema.

Mustafa Cerić, reis-ul-ulema IZ u BiH, kojeg za verskog poglavara priznaje Islamska zajednica u Srbiji, rekao je da je njegov dolazak u Sandžak i dug prema „šehidima iz Sandžaka, koji su dali živote za našu Bosnu, da bi ja i i vaš muftija danas mogli da govorimo ovde“ i čestitao gradskim vlastima što su prisutni „na trgu slobode, koji je značajan i za vas i za nas u Bosni, jer mi tamo smo sve manje slobodni i pod pritiskom onih koji ne žele našu slobodu“. Reis Cerićje i u Novom Pazaru ponovio su „Bošnjaci muslimani na Balkanu jedan narod i ništa nas ni po koju cenu ne može rastaviti“. Beogradu je uputio poruku „da dobro otvori oči, da preuzme odgovornost i osigura ljudska prava i demokratiju svim građanima Srbije. Ne tražimo ništa manje, ništa više od onoga što drugi imaju. Mi to znamo šta to znači, uskoro će i oni saznati“, a Sarajevu da ne može „da ga ne zanima šta se događa u njegovoj okolini i ne može se ponašati i maćehinski odnositi prema muslimanima u celom svetu“.

 

Bez incidenata

Prema procenama, na novopazarskom trgu okupilo se oko dve i po hiljade ljudi. Skup je protekao bez incidenata, ali je bilo primetno da trg i ulicu gde je sedište Mešihata IZ u Srbiji, obezbeđuju grupe od po desetak policajaca pod opremom za razbijanje demonstracija. Za vreme trajanja svečanosti saobraćaj u centru grada bio je blokiran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari