Nenad je obišao pola sveta, pa se vratio u rodni grad da otvori prvi koktel klub na jugu Srbije 1Koktel majstor iz Vranja Nenad Hadži Nedeljković.

Kada je prošao 86 zemalja i proveo pet godina na luksuznim kruzerima. od Dubajia, Bahreina do Dominikane, Nenad Hadži Nenadović (41) vratio se u rodno Vranje gde već dve godine drži kafić „Moreplovac“ u kome kao sertifikovani majstor nudi koktele verujući da u „Srbiji nije sve propalo“.

Mali objekat se ne nalazi u centru Vranja ali to ne sprečava ljubitelji koktela da dolaze baš kod Nenada na koktel parti, naročito tokom ovih sparnih dana.

– Ovo je mali prostor sa velikom dušom – dočekuje nas Nenad Hadži Nedeljković, ponosan što je tri puta bio na hodočašćima u Jerusalimu.

On u Vranju živi sa suprugom Natašom i jednogodišnjim sinom Borkom.

Otvoreno i precizno priča zašto se opredelio za „ne svakidašnji ugostiteljski objekat koji do pre dve godine nije postojao u Vranju“.

– Verujem u privatno preduzetništvo. U gajenje voća, proizvodnju prirodne rakije, likera, uzgoju zdravog voća koje je osnovni sastojak uz alkohol za koktele. To je moj aktuelni san, za koji verujem da bi vremenom mogao da postane realnost. Otuda i ovaj prvi koktel klub na jugu Srbije – priča za portal Danasa Nenad, koji razgovara sa gostima, ali i priprema koktele.

Nenad je obišao pola sveta, pa se vratio u rodni grad da otvori prvi koktel klub na jugu Srbije 2

Vole li Vranjanci koktele?

-Iako su navikli na roštilj, domaće rakije, špricere, pivo i različita vina iz „domaće kuhinje“, za dve godine imamo sve više pristalica opuštanja uz koktele. Nisam ovaj posao počeo sa potpuno komercijalnim ambicijama, zato se u moj lokal nalazi ovde u prizemlju zgrade, udaljen od centra grada. Dolaze nam stranci koji tačno znaju čime ih treba poslužiti. Domaći gosti su u početku dolazili stidljivo, a sada je sve više onih koji uživaju u „koktel iluziji“ – odgovara naš domaćin.

Kokteli pripadaju noći, i jesu elegantno i egzotično piće, objašnjava Nenad

-Partii sa koktelom obično se dešavaju po zalasku sunca. Mi ovde ne radimo do ranih jutarnjih sati, ali jesmo tu za promociju ove vrste hedonističke egzotike koja ne podrazumeva opijanje, već uživanje u magiji. Za koktele koristimo inostrana pića, od viskija, likera, votke, džina, voćnih sirupa. Obavezan je i sveži led koji se mrvi, nana kao obavezan dodatak u svežoj varijanti, jagode. Uz sve to ide i ponuda kvalitetne cigarete, u zavisnosti od raspoloženja. To vas čini ozbiljnim i elegantnim, priča Maričić.

On ističe da uz sav neophodni materijal koji čine sastojci koktela, tu je neophodno imati i čoveka koji sve to ume da spremi, aranžira i posluži.

– Koktel je neka vrsta balansa koji kroz godine života uspevate da postavite u najboljoj mogućoj meri. Bez balansa nema zadovoljstva. Uživanje u koktelima u tome vas uči, dodaje domaćin.

Prema njegovim rečim, koktel „Aunt Roberta“ važi za jedan od najačih. Njegovu recepturu izumela je Roberta, kćerka robovlasnika, kako bi robinjama bilo lakše da se bave prostitucijom. On je kombinacija absinta, brendija, votke, džina i likera od kupine, bez dodatka sokova. Ima 60 procenata alkohola.

Tu je i koktel „Death in the afternoon“ koji je inspirisan romanom Ernesta Hemingveja „Smrt u popodnevnim časovima“ o španskoj koridi. Njegovi sastojci su absent i šampanjac.

Uz koktele, kaže Nenad, ide magija i iluzija

– Kompletno uživanje u koktelima se dopunjuje time što ponekad svoje goste dodatno uvedete u noć sa nekoliko mađioničarskih trikova primerenih gostima i njihovom raspoloženju. I, to je deo posla koktel majstora. To primenjujem i ovde u Vranju i veruj te mi da ima efekta, objašnjava vlasnik ovog jedinstvenog koktel bara.

Koktel za posle rada u kancelariji

-Posle osmočasovnog rada za kompjuterom u kompaniji, preporučujem za osveženje i raspoloženje koktel od viskija, sveže ceđenog voćnog soka, šećernog sirupa sa malo belanceta, jako šejkovanog. Hladna svežina, sa dobrim viskijem uvek prija, vraća snagu i raspoloženje – savetuje Nenad Hadži Nenadović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari