Nenadić (TS): U VJT, po pitanju slučaja EPS , situacija je dragocena, sve isterati do kraja 1Nemanja Nenadić, foto: FoNet / Medija centar

Pogramski direktor Transparentnost Srbija (TS) Nemanja Nenadić ocenio je večeras da je, po pitanju „slučaja EPS“, u beogradskom Višem javnom tužilaštvu (VJT) sve treba „isterati do kraja“.

On je za Insajder ocenio i da je u VJT sutuacija dragocena jer, kako je kazao, javnost konačno može da čuje glasove kako se odvijaju stvari u ovoj instituciji.

Naveo je da je ovo „svakako iznenađenje za sve“, pošto su nas, kako je dodao, tužioci navikli da budu tihi i da se ne suprotstavljaju kršenju pravila i ugrožavanju samostalnosti.

„Veoma retko se dešava da možemo čuti iz samog tužilaštva neke glasove koje govore o tome kako se stvari zaista odvijaju, tako da je ovo dragoceno i da treba isterati do kraja“, rekao je on.

Prema njegovom rečima, TS je u tom cilju tražili neke podatke od VJT, „pre svega raspored tužilaca, promene tog rasporeda i razloge za te promene“.

Kako je dodao, verovatno je reč o tome da je viši javni tužilac promenio raspored svojih zaposlenih, nakon čega su se, kako je kazao, čule neke stvari koje su kontradiktorne.

Ipak, koje naveo, sve ukazuje da je reč samo o segmentu onoga što se u EPS-u dešavalo.

„Za početak ne znamo kakva je bila sudbina onih krivičnih prijava koje su podnete od strane resornog ministarstva pre gotovo dve godine, kada je došlo do havarija (u EPS)“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, imamo jedan državni organ sa snažnim argumentima i nemamo javno dostupan odgovor od tužilaštva,

Kako je naveo, „ovo nije samo situacija gde je neki novac zloupotrebljen“, već je reč o činjenici da se najvećim preduzećem rukovodilo duže od četiri godine bez ikakvog pravnog osnova.

Nenadić kaže i da je u slučaju EPS-a reč o dobrom povodu da se ispitaju mnogi ugovori.

„Ako ovo u tužilaštvu krene na pravu stranu, onda će nas dovesti do toga da će tužioci biti aktivniji, da će pokazati u praksi ovo što im je novi zakon i Ustav doneo, veći nivo samostalnosti i da će oni demonstrirati u praksi spremnost da ispitaju i druge slučajeve“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari