Nensi Pelosi: Rekorderka na štiklama 1Foto: EPA-EFE/ MICHAEL REYNOLDS

Liderka demokratske manjine u Predstavničkom domu Kongresa SAD Nensi Pelosi ušla je u istoriju te zemlje po najdužem govoru koji je održala, a sve vreme stojeći na potpeticama visokim 10 cm.

Osam sati neprekidno je govorila u korist imigranata tzv. sanjara koji su kao deca došli u SAD. Prema informacijama sa Tvitera, Pelosijeva je u kratkim predasima pila samo vodu.

Nensi Patricija Di Alesandro Pelosi je liderka demokrata u Donjem domu Kongresa SAD već sedam godina. Nakon što su demokrate preuzele kontrolu nad Predstavničkim domom 2007. i povećali svoje redove 2009. Pelosijeva je izabrana za predsednicu Predstavničkog doma 110. i 111. saziva Kongresa tokom mandata i Buša i Obame. Tako je postala prva žena, prva Kalifornijka, prva Amerikanka italijanskog porekla koja je predvodila veliku partiju u Kongresu.

Pelosijeva je rođena 26. marta 1940. kao najmlađe od šestoro dece Italijanke i Amerikanca, kongresmena demokrata iz Merilenda i gradonačelnika Baltimora. U politički život ulazi veoma rano. Sama je jednom prilikom kazala da je prisustvovala inauguraciji nekadašnjeg predsednika SAD DŽona Kenedija 1961.

Završila je katoličku školu u Notr Damu u Baltimoru i Triniti koledž u Vašingtonu. Diplomirala je političke nauke posle čega je stažirala za senatora Danijela Bjustera kao i za budućeg lidera većine Stenija Hojera. Dok je bila na koledžu, upoznala je Pola Franka Pelosija, sa kojim se venčala 1963. Par se odselio u NJujork a potom u San Francisko, gde je brat njenog supruga Ronald Pelosi bio gradski funkcioner. Tu će Nensi nastaviti svoj stranački angažman u Demokratskoj partiji i sprijateljiti se sa Filipom Bartonom, jednim od lidera kalifornijske Demokratske partije. Nakon njegove smrti 1983. Pelosijeva će ga naslediti na funkciji. Pune tri decenije bila je članica Demokratskog nacionalnog komiteta iz Kalifornije.

Pelosijevoj pripisuju zasluge što je takoreći „oživela“ Obamin Zakon o zdravstvenoj zaštiti kada je već delovalo da je osuđen na propast. U Obaminom obraćanju pre nego što je potpisao zakon, iskoristio je priliku da naglasi da je Pelosijeva jedna od najboljih predsednica Predstavničkog doma u istoriji.

Iako se od članova Kongresa i ne traži da polažu račune o svom bogatstvu, više puta je objavljivana finansijska karta Pelosijeve. Biznis insajder je 2012. pisao da njeno bogatstvo vredi 26,4 miliona dolara i da je 13. među 15 najbogatijih članova Kongresa. Članica je nacionalne organizacije Amerikanki italijanskog porekla.

Sa suprugom Polom Pelosijem ima petoro dece: Nensi, Kristinu, Žaklin, Pola i Aleksandra. Baka je devetoro unučadi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari