Neophodna decentralizacija zdravstvene zaštite trans osoba 1Foto: Pixabay/KCADRC

U sklopu Meseca ponosa, u Kući ljudskih prava i demokratije u Beogradu juče je održana konferencija “Unapređenje pravnog i zdravstvenog statusa trans, interseks i kvir osoba” na kojoj se govorilo o izmenama međunarodne klasifikacije bolesti (ICD-11) Svetske zdravstvene organizacije i njenoj primeni u okviru nacionalnih zakonodavstava.

Prema novoj jedanaestoj verziji Međunarodne klasifikacije bolesti (ICD-11) koja je izglasana još 2019. godine, kategorije u vezi sa transrodnošću su uklonjene iz poglavlja o mentalnom zdravlju i nove kategorije u vezi sa transrodnošću nalaze se u poglavlju u vezi sa polnim i reproduktivnim zdravljem.

Sledeći koraci u ovom procesu uključuju odbacivanje preostalog patologizujućeg jezika i kretanje ka zakonskoj depatologizaciji i univerzalnoj zdravstvenoj nezi.

Na konferenciji su govorile predstavnice Getena i članice pravnog tima i programa psihološke podrške, Agata Milan Đurić, dr Jelena Simić, dr Zorica Mršević, kao i psihološkinja dr Jelena Vidić.

Konferenciji su prisustvovali i lekari, urolozi Univerzitetske dečije klinike u Beogradu koji su dali konstruktivne predloge za dalju saradnju, i informisali prisutne da je ranija praksa operacija interseks beba odmah po rođenju napuštena, te da se danas dete sa interseks statusom prati uz povremene preglede i konsultacije sa roditeljima.

Jelena Vidić je ukazala na važnost depsihopatologizacije transrodnosti za mentalno zdravlje i svakodnevni život transrodnih osoba i iznela podatke istraživanja koji ukazuju na povezanost diskriminatornih zakonskih rešenja (koja se odnose na položaj LGBTIQ populacije) i značajnog porasta anksioznosti među LGBTIQ osobama.

Profesorka Simić je govorila o nužnosti primene nove revidirane verzije ICD-11 i ukazala da zdravstveni radnici koji primenjuju ICD-11 na nacionalnom nivou imaju ključnu ulogu u obezbeđivanju uslova da trans i interseks osobe ne budu stigmatizovane i diskriminisane u zdravstevnom sektoru, kao i o neophodnosti garantovanja prava na zaštitu zdravlja trans i interseks osobama obezbeđivanjem pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti.

Agata Milan Đurić i dr Zorica Mršević su govorile o uzajamnoj povezanosti problema sa kojima se susreću LGBTIQ osobe, pre svega trans osobe koje su izložene višestrukom nasilju i diskriminaciji, koje za posledicu imaju siromaštvo i beskućništvo, te nedostatku sistemske institucionalne podrške u ovom pogledu.

Zorica Mršević je skrenula pažnju i na dokument Saveta Evrope, donet novembra 2021. kojim se zabranjuje negiranje trans identiteta.

Pored toga, apelovale su na bolju saradnju organizacija civilnog društva i institucija i u pogledu usvajanja zakonskih rešenja kako se manjine ne bi tretirale kao građani drugog reda.

U smislu zakonskih rešenja podvučeni su primeri dobre prakse zemalja poput Španije, Malte, Danske, Nemačke.

U toku debate se razgovaralo o neophodnosti decentralizacije zdravstvene zaštite trans osoba i potrebi usvajanja sveobuhvatnog zakona o rodnom identitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari