– Nadošle podzemne vode, obilne kiše i ljudski nemar razlog su zapušenih kišnih kanala zbog kojih su poplavljena dvorišta brojnih domaćinstava u selima Ečka i Aradac, nadomak Zrenjanina. Problem u Ečki rešava se intervencijom dežurnih komunalnih službi preduzeća „Vodovod i kanalizacija”, koje su probile kanale, ali se zbog količine nakupljene vode zemljište sporo isušuje.


– U posao su se uključile i „Vode Vojvodine“, potrebno je probiti kanalsku mrežu koja odvodi višak vode, jednim delom ka Begeju, a drugim ka ataru sela. Takođe, treba probiti na dva mesta Beogradski put, kuda bi trebalo da otiče voda. Veći deo kanalske mreže nije održavan, a deo je i zatrpan, pa je nalog za izlazak na teren upućen i komunalnim inspektorima – kaže Goran Kaurić, zamenik gradonačelnika Zrenjanina.

Prema rečima predsednika Saveta mesne zajednice Ečka Srbislava Rajkova, MZ Ečka je pre dva meseca podnela zahtev kako bi dobila dozvolu da prokopa kanale ispod magistralnog puta i na taj način omogući oticanje vode.

– Nekada su seoski kanali bili povezani sa Petrovom barom, gde je oticao višak vode. Onda je izgrađen magistralni put i kanali zatrpani – ističe Srbislav Rajkov.

U Ečki smatraju da je kiša izazvala probleme jer je kanalska mreža nefukcionalna zbog dugogodišnjeg nemara, delom i investitora, koji su ovde gradili objekte i prilagođavali ih svojim potrebama. Sa druge strane, u Aradcu je glavni problem nemar stanovnika zbog čega čitave ulice plivaju, a dvorišta su potopljena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari