Neosnovano optužio preminulog stomatologa 1Zoran Gojković Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

„Savez za Srbiju“ u Vojvodini traži hitnu smenu pokrajinskog sekretara za zdravstvo i jednog od rukovodilaca Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID 19 dr Zorana Gojkovića zbog toga što je u uslovima vanrednog stanja i borbe protiv epidemije širio lažne informacije, iznosio klevete i kršio lekarsku etiku.

Osim političke odgovornosti i smene sa javne funkcije, Gojkovićevi postupci moraju biti i predmet posebne istrage budući da je iznosio neosnovane optužbe na račun preminulog stomatologa Stanislava Ostojića, za koga je Gojković javno i eksplicitno tvrdio da je nastavio sa stomatološkom praksom uprkos tome što je sam znao da je oboleo i da je na taj način preneo zarazu na pacijente.

Kako se ispostavilo, Ostojić je jedan od 125 do sad preminulih građana Srbije od virusa COVID 19, koji nije nikog zarazio i koji je i sam, kako izgleda, bio žrtva neozbiljnog odnosa javnog zdravstva i državne vlasti prema koronavirusu u periodu začetka epidemije, ističe SzS za Vojvodinu.

Pokrajinski sekretar Zoran Gojković, inače član Srpske napredne stranke, zapretio je da će protiv dr Ostojića lično podneti krivičnu prijavu i pokrenuti krivični postupak za koji je predviđena višegodišnja kazna, čime je izašao iz okvira nadležnosti člana Kriznog štaba, a da do danas nismo dobili odgovor šta je istina u ovom slučaju.

Na Gojkovićevu optužbu su reagovale Ostojićeva supruga i porodica, kao i brojne kolege, sa objašnjenjem da je Stanislav Ostojić nakon prvih simptoma bolesti pokušavao da se prijavi kol-centru Doma zdravlja i brojnim zdravstvenim ustanovama, ali da je bio odbijan sa obrazloženjem da je za njega dovoljna kućna nega. Kada se njegovo stanje pogoršalo i bolest uzela maha konačno je primljen na kliniku, ali se ispostavilo da je to bilo kasno.

Imajući u vidu ne baš svetlu profesionalnu prošlost sekretara Gojkovića, koji je, kako SzS tvrdi, već bio optužen za krivotvorenje medicinskih izveštaja,  tražimo da se sada utvrdi puna istina, odnosno da se u potpunosti ispita da li je bilo propusta zdravstvenih ustanova u slučaju zbrinjavanja stomatologa Stanislava Ostojića.

Nedopustiv i neprihvatljiv odnos prema javnosti i građanima pokrajinski funkcioneri SNS-a su pokazali i prilikom hapšenja novinarke portala Nova Ane Lalić protiv koje je krivičnu prijavu podnela direktorka Kliničkog centra Vojvodine, što su preneli i svetski mediji.

Podsećamo sekretara Zorana Gojkovića da ljudski životi nisu partija pokera i da optužbe na račun ugroženih pacijenata, koji mogu biti žrtve nefunkcionalnosti zdravstvenog sistema, nisu deo lekarske etike.

Gojković je danas kazao da nijednom rečju nije pomenuo Ostojića, već više stomatologa koji su nastavili sa praksom i dopunskim radom iako je to bilo zabranjeno. Pokrajinski sekretar za zdravstvo dodao je da je sva dokumentacija u vezi tog slučaja prosleđena nadležnim organima.

Postoje snimci, kao i brojni novinari, koji mogu da posvedoče da je Gojković, posle prijema Ostojića u Infektivnu kliniku KCV, izjavio da će protiv njega „lično podneti krivičnu prijavu, jer je ugrozio svoje pacijente“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari