Nerazumevanje za postupak odbora 1Foto: Wikipedia

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izrazio je potpuno nerazumevanje za odluku skupštinskog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu da povuče predlog kandidata za izbor člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, koji su zajedniči podneli on i zaštitnik građana.

Podsetivši da odredba člana 51. Poslovnika Narodne skupštine predviđa da „Odbor daje mišljenje o predlozima odluka o izboru i razrešenju drugih funkcionera, u skladu sa zakonom“, Šabić navodi da ona ne ostavlja ni minimum mogućnosti da se tumači tako da Odboru daje pravo da povuče predlog ovlašćenih predlagača.

Poverenik je izrazio i potpuno nerazumevanje prema obrazloženju Odbora u kome se navodi da je Saša Janković 7. februara 2017. godine podneo ostavku na funkciju zaštitnika građana“, jer je Janković predlog potpisao još 1. aprila 2015.

Uz to, ostavka Jankovića odavno je opšte poznata, pa je morala biti poznata i članovima Odbora kada su pre dvadesetak dana jednoglasno utvrdili pozitivno mišljenje u odnosu na podneti predlog, pa je teško shvatljivo da iznenada postane osnov čak i za promenu mišljenja, navodi Šabić u saopštenju.

Poverenik se osvrnuo i na molbu predsednika Odbora da nakon izbora novog zaštitnika građana zajedno sa njim podnese novi predlog, ocenjujući da to može biti shvaćeno kao nešto što dovodi u pitanje normalno funkcionisanje institucije zaštitnika građana.

Čak i kada bi postojali opravdani razlozi za podnošenje novog zajedničkog predloga, ne bi bilo razloga da se čeka na izbor novog zaštitnika građana, jer tu funkciju obavlja Miloš Janković sa svim ovlašćenjima, navodi Šabić.

On je pozvao na dosledno poštovanje zakona, ocenjujući da je jedino ispravno da se Narodna skupština izjasni o predlogu koji su ovlašćeni predlagači podneli onako kako je predviđeno zakonom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari