Nesreće na šinama se događaju godinama unazad: Zašto se isti scenario stalno ponavlja? 1Pruga, ilustracija Foto: Pixabay/Fotoworkshop4You

U svetlu najnovijih događaja kad je vagon-cisterna sa amonijakom iskliznula kod Pirota, podsećamo se brojnih sličnih nesreća koje smo imali prilike da vidimo u prethodnih nekoliko godina.

Pokreće se pitanje zašto se ovakve nesreće ponavljaju i ko je odgovoran.

Kako je pisao Glas Zaječara, 2018. godine dogodila se nezgoda na železničkoj pruzi Zaječar – Prahovo, kada je cisterna teretne kompozicije „52-700“ prevoznika „Srbija Kargo“ izletela je iz šina.

Prema tada nezhvaničnim saznanjima, cisterna je izletela iz šina usled čega je došlo do presecanja većeg broja železničkih pragova.

Kompozicija je tada, kao i u jučerašnjoj nesreći, u momentu nezgode prevozila amonijak, ali srećom niko od zaposlenih nije povređen, niti je došlo do izlivanja iz cisterni.

Iste te 2018. godine, imali smo sličnu nesreću, kada je na železničkoj pruzi Niš – Zaječar – Prahovo došlo do ispadanja nekoliko vagona cisterni koje su prevozile po zdravlje veoma opasne i toksične materije.

Vagoni su tada izleteli iz šina kod mesta Podvis u blizini Knjaževca.

Ekološka katastrofa je tada izbegnuta pukom srećom.

Južne vesti su 2019. godine izvestile o tome da je dizalica koja je stigla u selo Jasenovik kraj Niša, kako bi sklonila cisterne sa amonijakom, ispala je iz šina.

Cisterne koje su prevrnute pre toga, danima su čekale evakuaciju. A nadležni su krili uzrok prevrtanja cisterni, da li je bila kriva stara pruga na koju se meštani žale, ili su odgovorni privatni prevoznici.

Podsećamo, radilo se o dve cisterne pune opasne materije, koje na sreću nisu iscurile.

Prošle godine, imali smo i situaciju na deonici pruge Zaječar-Požarevac, u stanici Kaona, kada je došlo do naprsnuća cisterne natovarene fosfornom kiselinom i njenog curenja.

Kako je tada navedeno, uzrok nije bilo iskliznuće sa šina, ali, isto tako, pravi uzrok nije naveden, pa ostaje sumnja šta je izazavalo ovo iznenadno naprsnuće.

Novinari su nezvanično, iz struktura bliskih Železnicama Srbije i drugih izvora, saznavali za mnoga druga iskakanja iz šina na ovoj pruzi, ali Železnice Srbije to nisu javno potvrdile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari