Ko je odgovoran za izlivanje amonijaka kod Pirota i ko će platiti štetu građanima za ugroženo zdravlje? 1Foto: Screenshot/YouTube

Narodna poslanica Tamara Milenković- Kerković zatražila je od ministra građevine, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića da najhitnije saopšti podatke o odgovornosti za nesreću kod Pirota, gde je juče popodne nakon prevrtanja vagon- cisterne sa amonijakom taj otrovni gas iscurio u Nišavu i vazduh, podsećajući da je ovo drugi akcident sa amonijakom na na toj pruzi za tri godine.

„Tražimo hitne odgovore od ministra Vesića- ko je odgovoran za nesreću kod sela Staničenja, u kakvom je stanju železnička pruga Niš- Dimitrovgrad, koja je inače jedna od retkih stavki u novom budžetu za jug Srbije i da li će kompanija ‘Eliksir’ koja je vlasnik 20 vagon- cisterni sa amonijakom, od kojih se jedna prevrnula i izlila u Nišavu, iz svog osiguranja iplatiti štetu građanima Pirota, Bele Palanke, Niša i okolnih sela za narušeno zdravlje i za pretpljeni strah, ali i za izgubljeni ljudski život“, rekla je Milenković- Kerković, koja je i potpredsednica Srpskog pokreta Dveri i predsednica niškog odbora te stranke.

U Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije juče kasno popodne saopštili su da je nakon iskliznuća vagon- cisterne juče oko 17.30 sati sa pruge Pirot- Staničenje, kod mesta Sopotski Han ukupno 51 osoba hospitalizovana sa simptomima trovanja amonijakom, od kojih dve imaju teže simptome.

Pojedini mediji javili su da je sinoć pronađen mrtav stariji muškarac, inače hronični srčani bolesnik, u vozilu kojim je sleteo s puta u blizini Pirota, te da će obdukcija utvrditi uzrok smrti, odnosno da li je preminuo od svoje osnovne bolesti, posledica udesa ili udisaja amonijaka.

„Prevrtanje vagon cisterne sa otrovnim i opasnim amonijakom je drugi tragičan akcident u blizini Niša za samo tri godine. Prvi je bio kod niškog sela Jasenovik u januaru 2019. godine, kada su iz šina ispale dve cisterne sa amonijakom, zbog kojih su stanovnici sela evakuisani, da bi se vršilo njegovo istakanje, a od AD ‘Infrastruktura železnice’ nikada nije stigao odgovor zbog čega su se cisterne prevrnule i čija je odgovornost. Iz cisterni kraj sela Jasenovik tada na sreću nije došlo do curenja otrova, za razliku od najnovije nesreće, u kojoj je amonijak, u dodiru sa vodom iz Nišave u koju se izlio, stvorio ogroman otrovni oblak nad Pirotom, koji je zbog toga proglasio vanredno stanje“, rekla je Kerković.

Ona je kritikovala Gradski štab za vanredne situacije u Nišu što se još uvek nije oglasio nakon akcidenta i izlivanja otrova u Nišavu.

„Niko još nije kazao građanima Niša da li je vazduh koji dišu bezbedan i kakav je postupak ako otrovni oblak amonijaka stigne i nad nišku kotlinu, a ko još sme da veruje da je voda nakon izlivanja cisterne u Nišavu bezbedna za piće“, rekla je ona.

Na sajtu Grada Niša sinoć je objavljeno da posle iskliznuća vagona kod Pirota I curenja amonijaka u Nišavu „vidosnabdevanje u gradu nije ugroženo“, ali da je „iz preventivnih razloga isključena sa mreže fabrika vode u Nišu, a korišćenje vode iz izvorišta Medijana privremeno obustavljeno”.

„Prvi rezultati uzorkovanja pokazuju da voda u Nišavi u Nišu nije kontaminirana. Snabdevanje Niša je uredno jer vode u izvorištima i rezervoarima ima dovoljno“, navedeno je na sajtu Grada.

U saopštenju se dodaje da niški Vodovod „preduzima sve preventivne mere i redovnu kontrolu vode”, koju će od jutros kontrolisati i niški Institut za javno zdravlje.

 Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari