Nestali vojnik sa Košara dobio ulicu u Lazarevcu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Saša Ivanković, pripadnik Vojske Jugoslavije, koji je nestao tokom bitke na Košarama, 16. aprila 1999. godine, dobio je ulicu u Lazarevcu, saznaje Danas.

Našoj redakciji je potvrđeno da je Skupština grada Beograda na sednici održanoj 9. juna ove godine donela odluku se Ulica Leskovačka u Lazarevcu preimenuje u Ulicu Saše Ivankovića, vojnika iz Vreoca.

Iako nije morao da ide u vojsku jer je bio staratelj roditeljima, otišao je krajem 1998. godine, najpre na obuku u Valjevo da bi zatim bio prekomandovan u Beograd.

Kada je počelo NATO bombardovanje Sašina jedinica je premeštena na Kosovo, odnosno na Košare.

U grobno mesto u Vreocima, sahranjen je prazan sanduk, a njegovi roditelji majka Gordana i otac Milomir nisu dočekali da saznaju šta im se desilo sa sinom, oboje su preminuli.

Njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Saša, koji je rođen 1979. godine, dobio je u aprilu u Lazarevcu i veliki mural.

Inicijativu da Ivanković dobije ulicu pokrenuo je istoričar dr Bojan Đokić, koji za naš list kaže da je bio neprijatno iznenađen kada je saznao da Saša još nema ulicu u svom rodnom gradu, „a da jedan borac koji je poginuo na Košarama ima, iako taj borac nije iz Lazarevca“.

– To pokazuje naš odnos prema nestalim licima. Oni su praktično nevidljivi. Inicijativa koju sam uputio Skupštini opštine Lazarevac da se po Saši nazove jedna ulica nije bio samo pokušaj da ostane trajno sećanje na njega, već i pokušaj da se još jednom skrene pažnja na problem prinudno nestalih lica. Problem je ozbiljan, ali se u našem društvu nalazi u izmaglici, jer je svest o tom problemu kod državnih organa i građana na niskom nivou. Zahvaljujem se ljudima iz Skupštine opštine Lazarevac i Grada Beograda što su prepoznali značaj inicijative – ističe Đokić za Danas.

Podsetimo, Đokić je preko lista Danas podneo javnu inicijativu da se ustanovi Dan nestalih u Srbiji, ali, kako objašnjava, sem podrške Viktimiloškog društva Srbije, niko nije reagovao iako je u izradi Zakon o prinudno nestalim licima.

Bitka na Košarama ili bitka za Košare vođena je u proleće 1999. u vreme NATO bombardovanja, oko karaule Košare između VJ i Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Karaula se nalazila na obroncima Prokletija, nedaleko od Đakovice i Dečana.

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović izjavio je u februaru da se šest vojnika sa Košara vode kao nestali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari