Nestanak mlade sa venčanja 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Mali Žurnal na današnji dan pre 110. godina pisao je o nesrećnom događaju koji se dogodio u jednom selu u Srbiji.

Naime, 5. juna u selu Grošnica, okupilo se puno ljudi koji su isčekivali venčanje dvoje mladih ljudi. Međutim, dogodio se preokret – vreme je prolazilo, a mlada se nije pojavila, piše list Mali žurnal. 

Ispostavilo se da je mlada pobegla sa svog venčanja. Ne zna se razlog zbog kog je mlada pobegla, niti su se nakon venčanja saznale nove informacije o njoj i njenoj odluci.

Ovaj nesrećni događaj bio je velika tajna u selu, sve dok mladoženja Ljuba nije odlučio da svima ispriča šta se dogodilo.

Ljuba je rekao da je njen odlazak velika sramota za njega, a osim toga najteže mu je kada dođe kući umoran sa posla, a kod kuće nema nikoga. Teško mu pada to što mora da radi i uz to obavlja sve kućne poslove.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.Nestanak mlade sa venčanja 2

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari