Potraga za novinarom Stefanom Cvetkovićem biće nastavljena sutra 1Foto: Tviter @Vesna_Radojevic

Ronioci koji su danas pretraživali belocrkvanska jezera i obližnje vodotokove za večeras su završili potragu za Stefanom Cvetkovićem, potvrđeno je za N1 u MUP-u.

MUP je večeras demantovao informacije koje su se pojavile u pojedinim medijima da je pored automobila nestalog novinara pronađena krv i kutija. MUP je podsetio da je danas u Belu Crkvu iz Beograda upućeno više desetina pripadnika Žandarmerije, zatim ronioci zbog pretrage jezera i kanala Dunav-Tisa-Dunav, kao i pripadnici kriminalističke policije.

Na lice mesta upućeno je i više vodiča službenih pasa Policijske brigade, a angažovana su i dva helikoptera MUP-a, piše u saopštenju.  Novinar iz Bele Crkve Stefan Cvetković nestao je u noći između srede i četvrtka.

Cvetković se ranije u više navrata žalio na pretnje i pritiske iz političkih i ekonomskih centara moći. Proteklih meseci je radio na istraživanju okolnosti ubistva političara sa Kosova Olivera Ivanovića.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Desir izrazio je danas zabrinutost zbog nestanka novinara iz Bele Crkve Stefana Cvetkovića. Kako je saopštio OEBS, Desir je pozvao srpske vlasti da učine sve kako bi pronašle Cvetkovića.

Desire je pozdravio to što je policija Srbije angažovala značajne rersurse u potrazi za nestalim novinarom i što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da pažljivo prati slučaj.

Kuća ljudskih prava i demokratije zatražila je večeras od svih nadležnih institucija da što hitnije rasvetle sudbinu nestalog novinara Stefana Cvetkovića.

Nestanak Cvetkovića predstavlja još jednu potvrdu da novinari rade u neregularnim uslovima i da su žrtve pretnji, pritisaka i nasilja, navodi se u saopštenju Kuće ljudskih prava koju čine Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Jukom, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

U saopštenju se ocenjuje da je niz nerasvetljenih ubistava novinara, zatim pritisaka, pretnji, fizičkog i verbalnog nasilja nad novinarima stvorio atmosferu u društvu u kojoj su novinari legitimne mete.

Nevladine organizacije su podsetile da, pored ubistava i pokušaja ubistava novinara, još nisu rasvetljeni ni upad u stan novinarke Dragane Pećo, slučaj praćenja novinara Predraga Blagojevića, nasilje nad novinarima tokom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Institucije u Srbiji i političari koji ih vode snose punu odgovornost za ovakvo stanje i imaju obavezu da učine sve što je u njihovoj moći da se zaštite novinari i da se omogući sloboda izražavanja u Srbiji“, piše u saopštenju.

Policijskoj stanici Bela Crkva noćas je prijavljeno da se u Beogradskoj ulici u Beloj Crkvi nalazi parkirano putničko vozilo marke „polo“ na kome su otvorena vozačeva vrata i upaljena svetla, saopštio je MUP Srbije.

U saopštenju se navodi da su policijski službenici odmah izašli na lice mesta, nakon čega ja utvrđeno da je reč o vozilu koje koristi novinar Stefan Cvetković, a koje je vlasništvo njegovog oca.

Informaciju o nestanku novinara Cvetkovića jutros je na svom Tviter nalogu objavio predsednik LSV-a Nenad Čanak.  Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahtevaju od policije da preduzme najintenzivniju potragu za nestalim novinarom.

Agencija Beta je pokušala da stupi u kontakt sa Cvetkovićem, ali su mu svi poznati mobilni telefoni bili isključeni. Izvor Bete je rekao da je policija obaveštena o nestanku novinara i da je u toku intenzivna potraga za njim. Cvetković se proteklih godina u više navrata žalio da mu prete različiti političko-tajkunski moćnici.

On je 19. maja ove godine ispričao medijima da je bio šest sati zadržan na administrativnom prelazu Jarinje i naveo da je nakon toga od kosovske policije dobio dokument kojim se potvrdjuje da je po nalogu specijalnog tužioca koji vodi istragu o ubistvu kosovskog političara Olivera Ivanovića, zadržan u policijskoj stanici u blizini prelaza zbog ispitivanja.

Cvetković je tada ispričao da je na Kosovo išao novinarskim poslom, jer, kako je rekao, radi na istraživanju ubistva Olivera Ivanovića.

„Nisu imali drugi način da dodju do mene, pošto su primetili da sam došao u kontakt sa nekim ljudima koji su im interesantni za istragu“, rekao je Cvetković Beti nakon što je pušten.

On je u februaru mesecu u Beogradu održao konferenciju za novinare pod nazivom „Koliko košta likvidacija na severu Kosova“, kada je pokazao i fotografije osoba koje su navodno bile umešane u likvidaciju Olivera Ivanovića i izneo tvrdnje da je taj atentat plaćen 40.000 evra.

Cvetković je prošle godine bio nepravosnažno osudjen na više od dve godine zatvora po prijavama pojedinih funkcionera Srpske napredne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari