Nesvakidašnja knjiga vranjskog novinara: Ko je ko u Vladičinom Hanu 1Radoman Irić

Retko, ili gotovo nijedan grad u Srbiji ne poseduje knjigu, leksikon: Ko je ko, u toj opštini. Takvu jednu dobila je Opština Vladičin Han, zahvaljujući gotovo trogodišnjem radu novinara Radomana Irića i istraživačkog tima iz ovog grada.

-U leksikonu su biografije 287 javnih ličnosti iz ovog grada koji su svojim dugogodišnjim radom u različitim sferama života na ovaj ili onaj način doprinosili razvoju Vladičinog Hana. Zato se prema ovoj knjizi treba odnositi kao prema starom vinu – sve što leksikon bude stariji biće „pitkiji“, jer će rečju , kroz istoriju podsećati na one ljude koji su, u onom vremenu, imali „specifičnu težinu“ kroz ono što su radili i stvarali – objašnjava za Danas, novinar Irić koji se već nekoliko godina nalazi u penziji.

Kako autor objašnjava u leksikonu „Ko je ko“ za Vladičin Han postoji odeljeak u kome su pobrojani i svi oni rođeni u Vladičinom Hanu, a koji danas žive i stvaraju negde po gradovima u Srbiji i širom sveta.

-To je povod za možda još jednu knjigu, ali poučen iskustvom rada na ovom leksikonu, znam koliko će truda i posla biti potrebno nekome ko se prihvati tog zadatka u nekom budućem vremenu – objašnjava Irić.

Koristan za sve istraživače istorije ovog gradića biće zanimljiv i odeljak o znamenitim Hančanima, pre svega Vladike Pajsija, osnivača varoši, jer je on 1870.godine od Stefana Grka trgovca kupio han (odmorište za ljude na Carskom drumu) po čemu će i varoš dobiti ime „vladičanski han“ da bi vremenom to postalo sadašnje ime varoši.

Leksikon je štampan u 500 primeraka uz podršku lokalne samouprave i predstavlja do sada najreprezentativniji prikaz ličnosti koje su kroz vreme dale svoj doprinos ukupnom razvoju ove opštine u Pčinjskom okrugu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.