Neuspešni beg iz civilizacije 1

Ugledni novinar i prozni pisac Miroslav Turudić obradovao je poklonike svoje reči romanom „Prohujalo s leptirom“ („Klub matične kulture“, Zemun 2018).

Za razliku od lokalne zemunske i beogradske hronike, „Leptir“ je suočavanje sa posledicama razornog talasa liberalnog kapitalizma i ključnim pitanjem da li je moguće izbeći zamke savremene civilizacije?

Turudić se bavi čovekom suočenim sa iskušenjima savremenog života, bez svog mesta i jasnog identiteta. Iako univerzalna, priča je i lokalna pošto je glavni junak, a šta drugo, nego Zemunac, razveden, zrele dobi, diplomirani arheolog koji mora da radi van struke. Tako rezigniran, posle male saobraćajne nezgode, počinje da se drži teze poznatog američkog matematičara Edvarda Lorensa i njegovo „Efekta leptira“, sažetog u maksimi da, kad leptir zaleprša krilima u Brazilu, taj bezazleni treptaj može da izazove tornado u Teksasu. Sledi neuspešni beg od civilizacije, a potom obrt posle nove saobraćajne nesreće koja ga „leči“ od zamalo kobne zablude „leptira“, ali upada u novu zamku – potrošački haos.

Između svakog poglavlja Turudić je umetnuo i pričice o nekom od svetskih velikana koji su oblikovali ljudsku civilizaciju, dajući tom šetnjom kroz istoriju ljudskog uticaja na tok života novi pečat svom već prepoznatljivom literarnom izrazu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari