Nevladine organizacije traže plan za bolji status najugroženijih građana u Novom Pazaru 1foto: N. Kočović

Neformalna koalicija nevladinih organizacija (NVO) predala je Gradskom veću Novog Pazara set od 14 preporuka, među kojima je i izrada Lokalnog akcionog plana, za unapređenje položaja najranjivijih grupa građana u tom gradu.

Predsednica Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda Semiha Kačar izjavila je da su preporuke izrađene na osnovu mapiranja položaja najugroženijih grupa stanovnika Novog Pazara i njihovih potreba.

“Tu smo, pre svega, da ukažemo na izuzetno težak položaj Roma, siromašnih i osoba sa invaliditetom. Neophodno je da lokalna samouprava donese lokalni akcioni plan koji će se fokusirati na potrebe socio-ranjivih grupa kako bi one mogle da ostvare svoja prava, pogotovo u kriznim situacijama poput pandemija”, navela je Kačar.

Pored izrade lokalnog akcionog plana, među preporukama su i unapređenje primarne zdravstvene zaštite, izrada socijalnih karti, povećanje iznosa jednokratne socijalne pomoći, omogućavanje fizičkog pristupa javnim objektima, ali i bolje informisanje.

Predstavnici organizacija okupljenih u neformalnoj koaliciji o predloženim merama upoznali su i člana Gradskog veća Novog Pazara zaduženog za socijalna pitanja Fevziju Murića.

Ivršni direktor NVO “Urban in” Sead Biberović dodao je da očekuje da će preporuke biti ispunjene.

“Kada nas u doglednoj budućnosti zadesi krizna situacija, poput pandemije, bitno je da mi spremno dočekamo tako nešto. Da budemo spremni da odmah pomognemo našim najugroženijim sugrađanima, Romima, osobama sa invaliditetom i siromašnim”, naveo je Biberović.

Izrada preporuka realizovana je u sklopu zagovaračke inicijative “Zaštitimo najugroženije građane Novog Pazara”, koja se sprovodi u okviru ACT projekta uz finansijsku podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari