Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije neće učestvovati u protestu 26. septembra 1foto EPA-EFE/Darek Delmanowicz

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) saopštio je da neće učestvovati u organizaciji protesta prosvetnih radnika najavljenog za 26. septembar i ne stoji iza zahteva da se izjednači prosečna plata zaposlenih u obrazovanju s prosekom plata u Srbiji.

“Organizatori protesta su dužni da objasne zaposlenima kako da se odazovu pozivu i u radno vreme okupe u Beogradu ispred Skupštine Srbije ako nisu u štrajku. Zakonski rok za prijavu štrajka u prosveti je deset dana pre njegovog otpočinjanja, što znači da je u ovom slučaju istekao pre tri dana”, navode iz NSPRS.

Podsećaji da su zarade zaposlenih u obrazovanju definisane zakonom i predstavljaju proizvod cene rada i pripadajućeg koeficijenta. Kako kažu, “zdrava sindikalna borba podrazumeva zahtev da se maksimalizuje cena rada i da se koeficijenti urede tako da budu logični i srazmerni ulozi zaposlenih u procesu obrazovanja, a ne da se zahteva ujednačavanje sa državnim prosekom”.

Svestan da će zbog ograđivanja od protesta najavljenog za 26. septembar biti okarakterisan kao “razbijač sindikalnog jedinstva”, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) ističe da je od neiskrenog jedinstva važnije da sindikati prestanu s jalovom politikom i amaterskim ponašanjem koji su doveli do toga da većina zaposlenih ne prepoznaje sindikalnu borbu kao svoju.

“Sindikati kojima država priznaje reprezentativnost već više od decenije vode svoje neuspešne bitke i zbog toga su pouzdan partner vlastima u održavanju apatije i beznađa među prosvetnim radnicima. NSPRS je nastao i razvija se upravo zbog toga da bi radio drugačije”, poručili su iz tog sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari