Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije: Zloupotrebe profesora u predizbornoj populističkoj radnji 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije pozvao je Ministarstvo prosvete da objasni po kom osnovu se od profesora zahteva prikupljanje podataka za isplatu novčane pomoći srednjoškolcima od 10.000 dinara i zašto škole obrađuju veći broj podataka o ličnosti roditelja koji nisu potrebni za proces nastave.

Iz NSPRS-a navode da su se profesori širom Srbije, a najviše razredne starešine, suočile prethodnih dana sa zahtevom da prikupljaju podatke, uređuju i vode evidenciju potrebnu za najavljenu isplatu 10.000 dinara svakom srednjoškolcu.

U pitanju su, kaže sindikat, poslovi koji ometaju redovnu nastavu, koji nisu definisani ugovorima o radu profesora, i koji su po svojoj suštini suprotni misiji vaspitanja i obrazovanja, jer stavljaju profesore u položaj kapilarnih izvršilaca političke volje aktuelne vlasti, odnosno jedne njene populističke mere.

Od profesora se zahteva da prikupe i obrade podatke tako što prvo asistiraju učenicima u popunjavanju papirnih formulara, a zatim podatke sa papira prenesu u eksel tabelu.

Na ovaj način se, osim zloupotrebe profesora u jednoj predizbornoj populističkoj radnji, vrši i skladištenje, odnosno nepotrebna obrada većeg broja podataka o ličnosti roditelja svih učenika srednjih škola, kažu u NSPRS-u.

„Zaposleni u školama bi trebalo da obustave sve radnje u vezi s prikupljanjem i obradom takvih podataka bar dok ne dobiju jasan odgovor po kom osnovu se to od njih zahteva i zašto se ova mera Vlade sprovodi preko njih“, navode u NSPRS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari