Putnički avion malezijske avio-kompanije Er Azija sa 162 ljudi, izgubio je juče kontakt sa zemaljskom kontrolom dok je leteo iznad Javanskog mora, na liniji iz jednog indonežanskog grada ka Singapuru. Malezija i Singapur odmah su pokrenuli potragu i spasilačku operaciju.

Međutim, Ahmad Toha iz indonežanske agencije za vanredne situacije rekao je da je potraga iz vazduha obustavljena preko noći i da će biti nastavljena danas. Neki brodovi su, ipak, nastavili da tragaju za avionom i preko noći.

Er Azija, regionalna niskotarifna avio-kompanija koju je 2001. osnovao malezijski biznismen Toni Fernandes, saopštila je da je avion Erbas A320-200 leteo na predviđenoj ruti, kada je zatražio promenu kursa zbog vremenskih uslova. Kontakt s letelicom izgubljen je dok je bila pod kontrolom indonežanske kontrole letenja.

Ta kompanija, koja radi u većini zemalja jugoistočne Azije i odnedavno u Indiji, nikada pre nije izgubila avion, i dobro je kotirana u bezbednosnom smislu. „Ne usuđujemo se da pretpostavimo šta se desilo, osim da je (avion) izgubio kontakt“, rekao je novinarima Džoko Murdžatmodžo, vršilac dužnosti generalnog direktora indonežanskog transporta.

On je naveo i da iz pilotske kabine nije poslat signal za uzbunu. Kontakt je izgubljen 42 minuta pošto je avion poleteo sa aerodroma u Surabaji, odnosno sat vremena pre nego što je, po redu vožnje, trebalo da sleti na singapurski aerodrom. Među putnicima je bilo i 16 dece i jedna beba. U avionu je bilo i šest stranaca – tri Južnokorejca, i po jedan iz Singapura, Malezije i Francuske, dok su ostali putnici bili Indonežani. Er Azija je navela i da je glavni pilot imao 6.100 letačkih sati, a prvi oficir 2.275.

Avion je bio star šest godina. Ovo je treći veliki avionski incident ove godine sa nekom malezijskom civilnom letelicom. Prethodno je u martu bez traga nestao avion Malejza erlajnza sa 370 putnika, a zatim je u julu iznad Ukrajine oboren avion iste kompanije sa 298 putnika, koji su svi poginuli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari