Vranje: Grad daje pet miliona, u Sportskom savezu se premišljaju 1Foto: Radnici Sportskog saveza protestuju zbog neisplaćenih plata/Foto: Dušan Pešić

Radna zajednica Sportskog saveza grada Vranja (SSGV) odlučiće u narednih nekoliko dana da li će prihvatiti ili odbiti dodeljenih pet miliona dinara iz gradskog budžeta za 2022. godinu, kaže za Danas Igor Mladenović, generalni sekretar SSGV.

On dodaje da trenutno traju konsultacije sa advokatima o ovom pitanju ali da još ništa nije odlučeno.

„U narednih nekoliko dana ćemo odlučiti, moramo to da rešimo. Predsednica Sindikata Danijela Trajković je razgovarala s našim advokatom“, ističe Mladenović.

Sportski savez će se, prema rečima sagovornika Danasa, obratiti javnosti kada odluka bude doneta.

„Situacija u SSGV je baš kompleksna. Evo 19. je mesec kako smo bez plata, bez zdravstvenog osiguranja. I dalje naši radnici protestuju zbog tih neisplaćenih plata. Nema nikakvog odgovora Grada. Juče je predstavnica Sindikata SSGV podnela zahtev, preko pisarnice, za prijem kod gradonačelnika Milenkovića i člana Gradskog veća za sport Đorđevića oko rešavanja ove situacije“, kaže Mladenović.

Izrazio je nadu da će lokalni Sportski savez od ove godine „krenuti nekim normalnim putem“.

„Za 2021. godinu SSGV je od Grada dobio 1,5 miliona, međutim nismo potpisali ugovor pa nismo dobili sredstva. Grad i dan-danas govori da je Sportski savez udruženje građana, a nismo. Sad ispada da nas ipak priznaju, iako govore da smo udruženje građana. Već sam razgovarao, da vam iskreno kažem, sa Gradom kako bismo dobili i onih 1,5 miliona od prošle godine, novac koji nismo iskoristili a mogli smo“, priča Mladenović.

Generalni sekretar SSGV ističe da bi taj novac mogao da se iskoristi za odblokiranje računa Sportskog saveza, premda postoji blokada na tri miliona dinara.

„Sa većnikom za sport, Nenadom Đorđevićem, razgovarali smo o tome, međutim dogovoreno je da vidimo da li je to pravno izvodljivo i zakonski ispravno. Maltene bisto taj novac, tih 1,5 miliona, iskoristili za namirivanje blokade računa. To je blokada za poreze i doprinose za neisplaćene zarade“, priča naš sagovornik.

Ako Grad ne odobri SSGV pomenutih 1,5 miliona koje su bile planirane za budžet Saveza u 2021. godini, a uzimajući u obzir i blokadu računa, dolazimo do cifre od dva miliona dinara koje će Savez imati na raspolaganju.

„S obzirom da trenutno SSGV ima devetoro zaposlenih, mislim da bi cifra od 12-13 miliona bila dovoljna za nesmetano funkcionisanje za godinu dana: za lične dohotke, za namirivanje ostalih obaveza i, uopšte, za neki program – turnir fudbalski, odbojkaški i slično“, kaže Mladenović.

Pored ogromnog problema koje radnici Saveza imaju sa neisplaćenim platama – nisu ih primali od avgusta 2020. godine – radnicima nije regulisano pravo na zdravstveno osiguranje.

Posledično tome, nisu im overene zdravstvene knjižice, što posebno teško pada zaposlenima danas, u doba pandemije koronavirusa.

„Ja mislim da je, kada je predsednica Sindikata Danijela Trajković davala izjavu za javnost, bilo troje zaraženih koronom, posle toga još dvoje-troje, tako da je, maltene, ceo kolektiv preležao koronu a nismo imali overene zdravstvene knjižice. Kupovali su ljudi lekove, snalazili su se ko je kako umeo“, objašnjava Mladenović.

On kaže da ga nije iznenadio postupak čelnika Grada, premda SSGV nije uručen poziv za prisustvovanje izboru najboljih sportista i sportskim kolektivima u 2021. godini, održanom 29. januara.

„Mislim da je to zbog celokupne situacije, ovo o čemu smo pričali. Nijednom radniku Saveza nije jasno zbog čega naša organizacija nije pozvana na tu svečanost“, dodaje generalni sekretar SSGV.

Nenad Đorđević, član Gradskog veća za sport i omladinu, na pitanje novinara o neisplaćenim plata radnicima Saveza, konstatovao je da „plata ne postoji“.

„Nema plata. Oni (SSGV; prim. aut.) imaju projekat koji dostavljaju, i mi finansiramo projekat, plate ne finansiramo. Oni su udruženje građana“, kratak je Đorđević.

Potom se dotakao najnovijih informacija o ponudi Grada Sportskom savezu grada Vranja, o budžetu od pet miliona za tekuću godinu.

„Grad ne budžetira ni klubove, ni Sportski savez sto odsto, već sufinansira. A Savez ima sredstva, može iz donacija i sponzorstava da obezbeđuje svoja sredstva. S druge strane, mi ne možemo ni svim klubovima i svim sportskim savezima da obezbedimo sto posto onoga što oni zamisle. I mislim da to uopšte nije mali novac“, kaže Đorđević.

Vranje: Grad daje pet miliona, u Sportskom savezu se premišljaju 2
Danijela Trajković bez odgovora/Foto: Dušan Pešić

Podsetimo, radnici SSGV nisu primili plate od avgusta 2020, dakle ulazimo u 19. mesec.

Stoga su zaposleni u Savezu odlučili da 18. oktobra 2021. počnu proteste, kako bi u najskorijem roku rešili svoja goruća pitanja: problem zaostalih plata i neoverenih zdravstvenih knjižica.

Predstavnici Grada su se, u retkim obraćanjima javnosti i komunikaciji sa radnicima SSGV, pozivali na to da je Savez „udruženje građana“, baš kao što je to učinio vranjski većnik za sport Nenad Đorđević u izjavi za Danas.

Opet, radnici Saveza su ponavljali da nema istine u tome da je ova organizacija udruženje građana, kao što je rekao Igor Mladenović, generalni sekretar SSGV.

Trenutno „prvi među jednakim“ radnicima SSGV je Igor Mladenović, a Savez će do kraja marta morati da izabere novog predsednika, kako je bivši, Bratislav Antić, od januara u penziji. Antić je na toj funkciji bio od 1. aprila 2019. godine.

Predsednica Sindikata SSGV, Danijela Trajković, nije odgovorila na pozive novinara Danasa do objavljivanja ovog teksta.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari