Niko ne odustaje od predsedničke kandidature u UNS-u 1Foto Radio KIM; Foto: BETAPHOTO/ Press centar UNS M.Miskov

Izborna skupština UNS koja je zakazana za subotu 29. maj, biće jedna od najkontroverznijih u skorijoj istoriji najstarijeg novinarskog udruženja u Srbiji. Kandidati za predsednike su aktuelni predsednik Vladimir Radomirović, i novinar, književnik i direktor Doma kulture Gračanica Živojin Rakočević.

Od kada je formalno po statutu UNS osporena kandidatura Rakočevića zbog toga što obavlja funkciju direktora, što je Savet za borbu protiv korupcije ocenio kao „nepostojanje sukoba interesa“ i jedna i druga strana ostaju pri svojim stavovima.

– Nikakvog raskola u Udruženju novinara nema, ali izgleda da neki misle da novinarsko udruženje treba da bude Centralni komitet u kome vlada jednoumlje. Udruženje se razvija, dobija nove članove iz raznih medija, i liberalnih i konzervativnih, i onih koji kritikuju vlast i onih koji je podržavaju. Ako pogledate spisak kandidata za našu Upravu, videćete da su tu novinari iz cele zemlje i gotovo svih medija, uključujući i Danas – objašnjava Radomirović za naš list.

On navodi da je „desetoro dosadašnjih članova Uprave, koja broji 40 ljudi, a koji ne mogu za svoje ciljeve da pridobiju većinu u UNS-u pokušalo preko Agencije za sprečavanje korupcije i njenog direktora Dragana Sikimića da diskredituju organe i Statut Udruženja i da novinarima pokušaju da nametnu državnog funkcionera za kandidata za predsednika.“

– Čudno je da i mediji koji su obično najžešći kritičari vlasti podržavaju ideju da jedan državni funkcioner može da bude na čelu najvećeg novinarskog udruženja u zemlji. To bi bio jedinstven slučaj u Evropi – kaže Radomirović.

Na drugoj strani Živojin Rakočević, čiju kandidaturu je potpisalo više od pedeset novinara sa KiM, ali i Srbije za Danas iz Gračanice poručuje „zar ne zvuči nekome smešno da nekome smeta moja kandidatura za predsednika UNS. Kako to besmisleno izgleda kada čovek posmatra sa strane.

Izgubljen je osećaj za dijalog i razgovor, pa je neki „položaj“ postao izgovor da satiremo jedni druge, da falsifikujemo činjenice, da se plašimo običnih izbora i da mora biti samo jedan kandidat.“

Na pitanje da li će se kandidovati uprkos stavu organa UNS, koji su osporili njegovu kandidaturu, Rakočević kaže da on ne kandiduje sebe nego principe koji su pogaženi.

– Kandidujem desetine i desetine pojedinaca čiji je glas ponižen, oklevetan ili spinovan. Nikoga ni rečju nisam napao, ni jednim slovom, a nemam ni nameru, jer ovo treba da bude gospodski proces, kaže Rakočević i upozorava na „masovno učlanjivanje u UNS, što je najgore što se desilo u proteklim decenijama“.

– Taj fenomen nije postojao ni u socijalističkoj Jugoslaviji, nema ga nigde u svetu. Ko ste vi da kolektivno učlanjujete novinare? Javljaju se kolege koje i ne znaju da su ih prijavili za članstvo u UNS. Izgubljena je mera i osećaj za normalnost. Sad je važno da se ne uništimo kao ličnosti i ogadimo Udruženje onim normalnim ljudima – kaže osporeni kandidat za predsednika UNS sa KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari