Nikolić: Do posete pape ne može da dođe bez saglasnosti SPC

Ostavite komentar


  1. Ne samo Nikolicevo reagovanje oko dolaska Pape vec i sve njegove opservacije po drugim pitanjima treba sakupiti u jednu knjigu i objaviti.
    Bio bi to bestseler, siguran sem, imalo bi se tu sta procitati pametnog!

    1. Potpuno ste u pravu. Prihodi od knjige bi olakšali predsedniku da završi zadužbinu u Bajčetini. Značajno bi to oslobodilo Dragicu obaveza prema izgradnji, za Srbiju vrlo značajnog objekta, pa bi mogla sa se posveti gladnoj deci sveta.

    2. Kad vec cita po 600 stranica dnevno. Eto i nasem Suverenu materijala za citanje. Verujem da bi se razonodio. Bar malo da odmori od teskih problema koji mu ne daju da spava.

  2. Jos ako bi Koraks ilustrovao tu „knjigu“,to bi bila senzacija !!!

  3. Do posete pape SPC-u ne bi trebalo da dodje bez saglasnosti patrijarha. Ali ako ova drzava pita crkvu da li da primi u posetu jednog od najvaznijih svetskih drzavnika , koji uz to podrzava nas teritorijalni integritet u veoma komplikovanim medjunarodnim odnosima , onda ta drzava treba da doda svom imenu nadimak poznatog dilera droge , Mise .

    1. Zašto da se pita SPC za dolazak Pape? Jer Papa je vrhovni vodja i države Vatikan.
      Vodja koja kontroliše preko 2 milijarde ljudi.
      A naša SPC?
      Jedva 10 miliona…
      Gde je centar raskomadane pravoslavne vere?
      U Istanbulu/Turska.
      Nijedna druga vera nema nacionalno obeležje samo pravoslavna-ortodoksna vera ima.
      Ni Jevrejska, ni Hrišćansko-Katolička, ni Protestantska, ni Muslimanska vera.
      Zašto je tako ne znam I ne shvatam.
      Bez obzira što sam pravoslavac I što verujem u Boga jedinog.
      Izvinjavam se malo sam zalutao u temi
      Ali Nikolić je glupo postupio što je gražio dozvolu od SPC za posetu Pape u našu zemlju.

  4. Tek sad vidim koliki je Toma bio državnik spram ovog šarlatana koji glumi i premijera i predsednika.

  5. Jel bi tako rekao i britanskoj kraljici kada bi se odlucila da nas poseti, posto je ona isto poglavar anglikanske crkve?

  6. SPC se izgleda ne slaže sa državnom politikom po pitanju rešavanja kosmetskog problema i nikome ništa čak prete sa smenjivanje (kao da je to u njihovoj moći) pojedinih vladika, mitropolita crnogorsko-primorskog i samog patrijarha. Ipak greše jer glavni argumenti za očuvanje KiM su upravo manastiri i crkve i njihovi metosi (zemljište i nekretnine u posedu crkve) lamentovali su o vandalizmu Albanaca u uništavanju preko 130 manastira, crkvi i crkvišta kao i svih hrišćanskih grobalja (u mojoj Peći je pored pravoslavnog sravnjeno sa zemljom i groblje Albanaca katolika) dakle za važnije pitanje od dolaska suverena jedne države i religije i ne haju a sada se kao crkva pita.
    Ne pita se crkva već Putin i ruski patrijarh.
    Zato su predsednika Ukrajine gotovo iknognito primili bez ikakve propratne pompe a čovek došao sa suprugom, prelepom Ukrajinkom zbog koje je premijerkina partnerka pozelenela od ljubomore i zato Dačić kada poseti Izrael obavezno svrati kod lidera terorističkog Hamasa. Dakle, još jednom, Rusija se pita i ako je papa bio u Rusiji gde su ga dočekali i Putin i Kiril.
    Oko 400.000 hrišćana čiji je papa vrhovni verski poglavar u Srbiji zaslužuju da ih poseti njihov pastir. Najveći argument je činjenica da su katolici i unijati u Srbiji to zaslužili je to da su za razliku od većine pripadnika Islamske Zajednice – Albanaca, Bošnjaka i Roma uvek lojalni građani Srbije. A drugo ne manje važno je činjenica da bi dolazak pape ojačao pregovaračku poziciju Srbije u izgleda završnicu pregovora po pitanju Kosova.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.