NIN otkriva: Tešić i dalje izvozi oružje u SAD 1Foto: krik.rs

Preduzeća povezana sa Slobodanom Tešićem, koji se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, upravo su u ovu zemlju nastavila da izvoze oružje i krajem prošle i početkom ove godine.

Dokumenta do kojih je NIN došao otkrivaju da je tri nove ture malokalibarske municije isporučilo preduzeće Valir, a jednu pošiljku raketnih projektila druga njegova firma, Zenitprom.

U izvoz oružja u SAD u međuvremenu uključilo se i preduzeće Krupnik, čije ime se pojavljuje u dokumentima o sumnjivom poslovanju u Krušiku, kada je sa valjevskom fabrikom poslovalo i pet Tešićevih preduzeća koja su se našla i na crnoj listi SAD.

Takođe, Krupnik je pre godinu dana, krajem 2021, pozajmio oko dva miliona evra Valiru, koji je baš te iste godine u februaru počeo da izvozi oružje u SAD. Izvoz u SAD nije sprečilo ni to što je Tešić od 2017. na njihovoj crnoj listi, koja je pooštrena i proširena 2019. i na neka njegova preduzeća i saradnike, pa čak ni sudski postupak, koji je pokrenut u aprilu 2022. u sudu u Vašingtonu za zaplenu već blokiranih 33.980.453,21 dolara, koji se vezuju za njegova tri preduzeća koja su kršila prve sankcije.

Sudija Randolf D. Mos, prema javno dostupnim spisima iz suda u Vašingtonu, doneo je odluku 26. januara 2023. da prvo formalno ročište u formi video-konferencije bude održano 10. marta. Istom odlukom propisuje se obaveza advokatima da budu spremni za to ročište i daje se tabela sa propisanim rokovima za suđenja, gde je najduži rok 180 dana.

Kada smo 22. decembra u tekstu SAD plene Tešiću 34 miliona dolara opisali ovaj sudski postupak, objavili smo i da je poslednja isporuka bila 1. decembra 2022. NIN otkriva da su od tada do 30. januara ove godine bile još četiri isporuke (poslednja 12. januara) preko istih preduzeća Valir i Zenitprom, povezanih sa ovim trgovcem oružjem i finansijerom vladajućeg SNS-a.

Prva od četiri nove isporuke Valira organizovana je 22. decembar 2022, kada su iz nemačke luke Hamburg stigla dva kontejnera malokalibarske municije teška ukupno 32.320 kilograma brodom Potomac Express u Savanu u Džordžiji. Uvoznik je bio Dru Džon Blatner (Drew John Blattner).

Valir je imao prvu isporuku za Blatnera 19. avgusta i od tada do sada od 11 isporuka ove firme za SAD čak devet je bilo za ovog bivšeg bodibildera koji ima četiri firme za trgovinu oružjem.

Sledeće isporuke su bile 27. i 30. decembra 2022. Prvo su 14. decembra na brod Hadson ekspres (Hudson Express) u Hamburgu utovarena tri brodska kontejnera, duplo većih dimenzija od standardnih, izvoznika Zenitproma i dva kontejnera Valira. Brod Hadson ekspres uplovio je 27. decembra u Čarlston
u Južnoj Karolini i istovario tri duplo veća kontejnera ukupne težine 54.292 kilograma u kojima se, prema transportnom listu, nalazilo 78 raketnih projektila.

Pre Hamburga, kontejneri su prevezeni iz poljske luke Gdanjsk, a u tu luku su stigli na šleperima koji su tri dana ranije krenuli sa zasad nepoznatog mesta.

NIN za sada nije uspeo da otkrije ni ko je proizvođač tih projektila, a uvoznik u SAD je kompanija Nemo Arms Inc. Ta ista kompanija ranije je realizovala još jedan ugovor sa Valirom. Po tom ugovoru je 2. februara 2021. isporučeno osam brodskih kontejnera sa 10 miliona metaka kalibra 5,56×45 milimetara (NATO standard za kalibar). To je inače bio prvi izvoz Valira za SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari