NIN otkriva: Tešić na crnoj listi SAD, a i dalje tamo izvozi oružje 1Foto: Pixabay/Zack Culver

Dva preduzeća pod kontrolom Slobodana Tešića, koji se nalazi na crnoj listi SAD, izvoze u tu zemlju municiju državne fabrike Prvi partizan iz Užica, piše NIN u novom broju.

Poslednja tura stigla je u Ameriku prošlog utorka, 15. novembra, a do sada je u 25 isporuka prosleđeno 1.125 tona municije, upakovane u 65 kontejnera.

Pitanje za srpske zvaničnike je kako je moguće da je Valir, jedna od te dve firme, državnoj fabrici municije Prvi partizan iz Užica, prema zvaničnom izveštaju, na kraju prošle godine dugovao skoro 3,5 miliona evra, iako se oružje po pravilu plaća unapred, pre isporuke.

Samo u poslednja tri meseca Valir je kupcima iz SAD isporučio 12 kontejnera municije teške skoro 200 tona. BIRN je prvi, 8. avgusta 2022, otkrio da se Valir i Zenitprom, koje kontroliše Tešić, ne nalaze na spisku njegovih preduzeća na crnoj listi i da su izvozila municiju u SAD 18 puta.

NIN otkriva da je posle tog datuma bilo još sedam isporuka.

Ambasadi SAD u Beogradu NIN je uputio nekoliko pitanja o izvozu municije u njihovu zemlju preko preduzeća koja kontroliše Tešić, ali zbog kratkog roka, kako su rekli, nisu stigli da pošalju odgovore.

NIN će ih, ako stignu, objaviti u narednom broju. U avgustu ambasada je BIRN-u odgovorila da ne mogu „javno da komentarišu konkretneslučajeve“, ali da „američka vlada ozbiljno shvata sve navode o materijalnoj podršci sankcionisanim subjektima“.

Nije bez značaja ni što se sve dešava u vrlo osetljivom trenutku, jer su SAD uključene u pregovore o KiM i usklađivanje spoljne politike Srbije sa EU.

Bivši ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić kaže za NIN da stavljanje nekog na crnu listu predstavlja ozbiljan problem.

„Kada neko dođe na crnu listu skreće se pažnja zemlji domaćina da tu postoji problem. Američka strana očekuje da vlast reaguje. Na primer, dok sam bio ambasador dobili smo ozbiljna upozorenja zbog naših firmi koje su izvozile delove vojne opreme Iraku neposredno pre sukoba sa SAD 2003. Pitanje za američku stranu je kako je moguće da neko ko je na njihovoj crnoj listi izvozi u njihovu zemlju“, ističe Vujačić.

Do 22. novembra Valir i Zenitprom su imali ukupno 25 isporuka za kupce iz SAD. Zenitprom je ugovorio 13 isporuka, koje su u SAD stigle 14. i 21. novembra, 19. i 27. decembra 2020, potom 19. juna, 14. jula, 21. septembra, 8. i 26. oktobra i 11. novembra 2021, a ove godine su imali još tri, 8. i 14. januara i 19. aprila, piše NIN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari