NIN o biznisu finansijera SNS: Kako su ćerke Slobodana Tešića postale vlasnice dela Palate Albanija 1FOTO MIROSLAV DRAGOJEVIĆ Danas

Dok domaća preduzeća iz namenske industrije propadaju i svake godine beleže milionske gubitke, jedan od finansijera Srpske napredne stranke, koji se nalazi na crnoj listi SAD, Slobodan Tešić, novac zarađen trgovinom oružjem ulaže u izgradnju i kupovinu luksuznih nekretnina u Beogradu.

U posao sa nekretninama uključena je i njegova porodica.

NIN, naime, otkriva da su, u drugoj polovini ove godine, njegove dve ćerke, Danijela Vasilijević i Jelena Petrović, postale vlasnice prostora u srcu prestonice, u znamenitoj Palati Albanija, koja je sagrađena 1939. i ima tretman kulturnog dobra Srbije.

Prema zapisima iz katastra, njih dve dele vlasništvo nad prostorom od ukupno 381 kvadratnog metra, od čega je 175 kvadrata prizemlja i 206 kvadrata podrumskog prostora.

Upravo je januara 2022. taj deo Palate Albanija ponuđen na prodaju po procenjenoj ceni od 3,88 miliona evra. Palata Albanija je pripadala Beogradskoj banci, koja je u stečaju od 2002. i taj postupak ni posle dve decenije nije završen.

Stečajni upravnik Mijo Stanarčević izjavio je za RTS u aprilu 2022. da je reč „o prodaji na 50 odsto procenjene vrednosti, što je specifično u odnosu na prodaju na slobodnom tržištu, a što je veoma privlačno za potencijalne kupce“.

Za koju su sumu Tešićeve ćerke postale vlasnice dela kulturnog dobra u srcu glavnog grada nije poznato, ali sudeći prema rečima stečajnog upravnika Beobanke i skorašnjih poduhvata Tešića, koji je ranije otkupio i dve državne vile, cena je najverovatnije bila niža od tržišne.

Na lokaciji jedne od dve otkupljene vile, na investitorskoj tabli može se videti da Tešić sa suprugom Živanom finansira izgradnju vile od oko 1.600 kvadrata u Ulici Mihajla Mike Jankovića.

Radovi su počeli pre četiri meseca, 14. juna i prema planu bi trebalo da budu završeni do kraja ove godine. Tu vilu, koja je bila u vlasništvu Vlade Srbije, a kojom je raspolagalo državno preduzeće DIPOS, Tešić je otkupio u julu 2021, otkrio je portal Nova.rs.

On je bio jedini ponuđač koji se prijavio na oglas DIPOS-a, objavljen u tabloidu Srpski telegraf. Ovu vilu je, kako piše Nova.rs, platio oko 2,5 miliona evra ili samo 2.000 evra više od početne cene.

Pre toga Tešićeva supruga, takođe kao jedini ponuđač, kupila je od DIPOS-a državnu vilu u Maglajskoj ulici, koja je plaćena 4,48 miliona evra ili samo 3.755 evra više od početne cene.

Familija Tešić je tako otkupila dve državne vile, uprkos tome što se ime jednog od najvećih trgovaca oružjem na Balkanu našlo uizveštaju Saveta za borbu protiv korupcije još 2015.

Tada je Savet podneo detaljan izveštaj o brojnim neregularnostima prilikom zakupa vila i stanova u državnoj svojini.

U tom izveštaju se konstatuje da su se državne vile izdavale i bez javnog konkursa, a i ugovorene zakupnine su u nekim slučajevima bile manje od tržišnih. Taj izveštaj je savet prosledio i Vladi Srbije, koju je tada vodio Aleksandar Vučić, ali do danas Vlada nije reagovala.

Savet je tada utvrdio da je među zakupcima državnih vila u Diplomatskoj koloniji na Dedinju bilo i preduzeće Partizan tek, u vlasništvu Tešića.

Uz to, prema javno dostupnim podacima, on preko preduzeća čiji je vlasnik koristi i dalje tri vile u Diplomatskoj koloniji, a jednu od njih koristi Fondacija Humana srca, koju vodi njegova ćerka Danijela Vasilijević.

Takođe, na adresi jedne od te tri vile prijavljeno je sedište srpskog predstavništva kiparske kompanije Elvante Limited, koje se vezuje za Tešića. NIN je ranije detaljno pisao da su dve firme registrovane u Diplomatskoj koloniji, koje su preko posrednika povezane sa preduzećem Valir, registrovanim u Beogradu na vodi, čiji je iznajmljeni avion sa oružjem iz Srbije tragično pao kod Kavale u Grčkoj.

Pre nego što je Tešić 2017. dospeo na crnu listu SAD, koristio je veliki poslovni prostor i u Ulici Tadeuša Košćuška. Tešić i njegova porodica su, prema za sada otkrivenim podacima, vlasnici i brojnih objekata u Srbiji.

Tako je krajem novembra 2021. firma za proizvodnju peleta Sperou, u vlasništvu porodice Tešić – njega, njegove supruge i njihove dve ćerke – imala prezentaciju plana za izgradnju novog poslovnog objekta u opštini Varvarin.

U jednom od najvećih turističkih centara Srbije, na Zlatiboru, Tešić je vlasnik vile čija je površina veća od 500 kvadrata.

Za izgradnju vile u Ulici Mihajla Mike Jankovića angažovano je preduzeće W.D. Concord west. Tešićeva ćerka Danijela Vasilijević, koja je bila kandidat za poslanika na izbornoj listi SNS-a za parlamentarne izbore 2012, objavila je nedavno na svom instagram-nalogu da je W.D. Concord west saradnik Fondacije Humana srca, koju ona vodi.

Iako je SNS na tim izborima osvojio vlast, Tešićeva ćerka ostala je bez poslaničkog mandata, ali ne i bez angažmana, jer je jedno vreme radila u Ministarstvu spoljnih poslova, a kada je Aleksandar Vulin postao ministar policije prešla je u Upravu za međunarodnu operativnu policijsku saradnju, u koju stižu Interpolove poternice.

Upravo je oktobra 2021. Tunis raspisao poternicu za Tešićem zbog sumnji da je učestvovao u pranju novca.

U međuvremenu je osnovala humanitarnu organizaciju u čijim su akcijama, o čemu svedoče i fotografije sa tih događaja, učestvovali prijatelji predsednika Vučića, njegov kum i predsednik Izvršnog odbora SNS-a Darko Glišić i vlasnik i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

Ista firma W.D. Concord west, koja je za četiri godine, od 2017. do 2021, poslovne prihode povećala više od pet puta, sa 2,5 na 13 milijardi dinara, a neto profit sa 110 na 436 miliona, bila je angažovana i na izgradnji vile u beogradskoj Ulici Jevrema Grujuća, koja je tada pripadala porodici Mladena Petkovića, još aktuelnog direktora državnog preduzeća Zastava oružje i bivšeg
direktora valjevskog Krušika.

Bitnija veza, koja finansijera SNS-a i nekadašnjeg SNS činovika opštine Zemun spaja mnogo čvršće od W.D. Concord west je poslovna saradnja koju je Tešić uspostavio sa Petkovićem kao direktorom dve državne fabrike naoružanja i vojne opreme iz Valjeva i Kragujevca.

Uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović otkrio je koruptivne poslove kojim su privatni trgovci oružjem izvlačili novac iz te valjevske fabrike. Najviše takvih poslova je bilo baš u vreme dok je Petković njome „komandovao“, od 2014. do kraja novembra 2018, nakon čega je u decembru 2018. postavljen za direktora Zastava oružja.

Najviše spornih ugovora sa Krušikom imalo je pet preduzeća pod kontrolom Tešića – Partizan tek,Vektura trans, Falkon stratedžik solušn, Arneks i Tehnoglobal sistem, koji je pripojen Partizan teku u decembru 2018. NIN je više puta pisao da su te firme od avgusta 2015. do marta 2019. sa Krušikom potpisale 14 ugovora vrednih više od 72 miliona dolara i 5,86 miliona evra.

Sumnjiva saradnja Tešića i Petkovića nastavila se i u Zastava oružju, što je utvrdila i Državna revizorska institucija. U izveštaju DRI se navodi da dve firme pod Tešićevom kontrolom, Vektura trans i Partizan tek, koje su sa Zastava oružjem imale komisione ugovore o izvozu proizvoda te fabrike tokom 2019, nisu dostavile dokumentaciju kojom bi potvrdile koliko su zaradile od te prodaje, čime je moguće oštećena državna fabrika iz Kragujevca.

Ova dva Tešićeva preduzeća i posle više urgencija nisu dostavile dokaz da su proizvode Zastava oružja prodale po ugovorenoj komisionoj ceni, pa je DRI izneo sumnju u verodostojnost prikazanog prihoda po ovom osnovu od 410,9 miliona dinara.

Revizor je naveo u izveštaju da je Zastava oružje sa Vektura transom sklopila dva ugovora na ukupno 1,3 miliona evra, a sa Partizan tekom ugovore na oko 2,18 miliona evra, te da oba preduzeća nisu dostavila zaključene ugovore sa kupcima u inostranstvu.

Ceo tekst pročitajte u ovonedeljnom izdanju NIN-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari