Ninić: I huligani i policija imaju isti lanac komande, a to je SNS 1Foto: Dosta je bilo

Advokat Ivan Ninić ocenjuje za naš list da je situacija u kojoj batinaši sa šipkama, motkama i čekićima izlaze iz službenih „Škoda“ i obračunavaju se sa golorukim građanima, prilično alarmantna i nesvakidašnja, čak i za naše političke i društvene prilike.

– Da je pravni poredak jednak za sve, kao što nije, svi do jednog su morali da budu hapšeni i identifikovani. Potom bi javni tužilac doneo odluke i dao instrukcije policiji da li da podnese prekršajne ili krivične prijave. Tako bi i javnost u sudskom postupku saznala sve njihove biografske podatke, raniju osuđivanost, gde i šta rade, za koga rade i ko ih plaća da biju svoje sugrađane. Prema video zapisima koje smo mogli da vidimo na društvenim mrežama, tu svakako ima elemenata krivičnog dela Nasilničko ponašanje iz čl. 344. Krivičnog zakona – naglašava Ninić.

On pojašnjava da je nasilje vršeno od strane grupe lica, prema većem broju lica, čije spokojstvo je značajno bilo ugroženo, da je došlo do težeg remećenja javnog reda i mira, a bilo je i građana koji su zadobili telesne povrede.

– Za ovo delo je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina, pa zato nije jasno kako može policija da dobije komandu da se povuče i da ne reaguje? To bi zahtevalo ozbiljnu istragu od strane unutrašnje kontrole u MUP, ali i nadzor od strane Zaštitnika građana, a potom i krivične prijave protiv svih u lancu komande koji su takva naređenja izdali i na teretnu sprovodili. Jedina olakšavajuća okolnost i za policiju i za SNS je činjenica da tog dana niko nije izgubio život ili ostao trajni invalid, ali to ne može biti razlog za aboliciju odgovornih i zatašakvanje krivičnog dela – ističe Ninić.

Prema njegovim rečima, ključni problem je u tome što je godinama u policiji narušen princip subordinacije kao osnovni princip na kome bi strukturno policija trebalo da počiva.

– Nisu dešavanja u Šapcu nikakav izuzetak, već je to postalo pravilo u sličnim situacijama. I huligani i policija imaju isti lanac komande, a to je upravo SNS, odakle se sve na teretnu diriguje. Tome posebno doprinose načelnici policijskih uprava koji imaju ime i prezime i koji su na tim pozicijama zato što su beskičmenjaci, ali i zato što su ucenjeni, kompromitovani i u normalnom sistemu svi bi bili pohapšeni i procesuirani. I oni kao takvi su pristali da budu oruđe u rukama, prvo ministra policije, a potom i loklanih naprednjaka i njihovih batinaških falangi koje su im dobro poznate – smatra Ninić.

On dodaje da je predsednik države, kao predsedik SNS, direktno zainteresovan da niko od batinaša iz crnih „Škoda“ ne bude krivično procesuiran.

– Vučić ima i dodatnu obavezu da im se revanšira i za doprinos u smeni Nebojše Zelenovića, jer je sada već svima jasno da bez njih SNS ne bi preuzela vlast u Šapcu, a bez njih ne može tu vlast ni da sačuva. Kakav odnos ima prema šabačkim huliganima, takav odnos ima i prema svim drugim batinaškim „filijalama“ širom Srbije. Bez njih kao fizičko-tehničke podrške mašinerija SNS na teretnu ne može da funkcioniše. Otuda relativizacija događaja, zamene teza i priča o „gumenim čekićima“, da bi se potisnula činjenica da nisu pohapšeni i da policija nije sprečila nasilje koje je mogla i bila dužna da spreči – zaključuje Ninić, dodajući da narativ o „gumenom čekiću“ valjda treba da simbolizuje nekakav performans „pristojnih građana“ koji su spašavali bageristu koji je vozeći bager “samo radio svoj posao”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari