Niš: Izmenom Ustava vlast priprema teren da ne odgovara kada izgubi 1Foto: Z. Miladinović

Ovim ustavnim izmenama aktuelna vlast priprema teren da kada izgubi pozicije- ne odgovara, ocenila je večeras u Nišu Biljana Đorđević, aktivistkinja pokreta Ne davimo Beograd i docentkinja Fakulteta političkih nauka.

Na tribini „Reci ‘Ne!’ režimskim promenama Ustava“ , u organizaciji pokreta Ne davimo Beograd, Đorđević je kazala da građani ni par dana pred referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa “zapravo ne znaju o čemu se tu radi”, iako je čitav proces ustavnih izmena počeo još 2017.

Ona je kazala da se neinformisanim građanima servira priča da će pravosuđe biti bolje, efikasnije i nezavisnije, mada za to nema dokaza.

“Predsednik stalno vređa sudije ali vlast građanima kaže, verujte nam da želimo da pravosuđe bude bolje, očekujući da joj oni veruju”, rekla je ona.

Ona je kazala da ustavne izmene treba da omoguće da pravosuđe izgleda nezavisnije, ali da će se nad njim u određenim situacijama uspostaviti veća kontrola.

“Venecijanska komisija je dala ‘zeleno svetlo’ ovakvim izmenama, jer oni imaju u vidu model, a ne razmišljaju kakav efekat on ima u konkretnoj zemlji. Zato više treba verovati domaćim stručnjacima”, kazala je ona.

Niš: Izmenom Ustava vlast priprema teren da ne odgovara kada izgubi 2
Foto: Z. Miladinović

Prema njenim rečima, ne postoji bilo kakav imperativ da se sada izmeni Ustav u oblasti pravosuđa, pošto će on morati da se menja kada se budu otvarala druga Poglavlja za pristupanje Evropskoj uniji.

“Ovaj referendum nije izjašnjavanje da li ste za ulazak u EU ili niste”, poručila je Đorđević.

Robert Kozma iz Ne davimo Beograd je kazao da “veruje da ustavne izmene neće proći” uprkos tome što se vlast potrudila da građani ostanu neinformisani, kako bi i izlazak njih deset hiljada omogućio ustavne izmene, pošto ne postiji census.

“Ove izmene predviđaju da niko ne sme da ima neprimereni uticaj na sudije. A ko tumači šta je neprimereni uticaj-  Aleksandar Vučić, Vladimir Đukanović? Da li će biti neprimereno ako se traži pravda na ulici jer je nema u institucijama, a primereno da advokat Đukanović javno snima podcast sa optuženim Kuluvijom, vlasnikom najveće plantaže marihuane u Evropi”, rekao je Kozma.

On je naglasio da je, ipak, osnovni problem predstojećeg referenduma što “dolazi iz jednopartijske Skupštine”, zbog čega bi u svakoj Evropskoj zemlji on bio nemoguć.

Robert Kasumović, iz Foruma Roma Srbije, kazao je da se ovoj vlasti ne može verovati jer je između ostalog pokazala da je spremna da promeni i strateške zakone preko noći kako bi realizovala neki posao.

“Promenila je Zakon o poljoprivrednom zemljištu da bi omogućila inače ozloglašenom Tenisu da kupi veću površinu zemljišta, a onda ga vratila ‘na staro’, kako i drugi to ne bi mogli da urade”, rekao je on.

Rastislav Dinić, docent Filozofskog fakulteta u Nišu, ocenio je da je aktuelna vlast obesmislila svako opredeljivanje građana jer je slomila društvo.

“Videli smo to na primeru fijaska vakcinalne politike. Masovno odbijanje ljudi da se vakcinišu pokazuje koliko je slabo poverenje građana i u nesporne stvari kao što su vakcine”, kazao je on.

Učesnici tribine su pozvali građane da u nedelju 16. januara izađu na referendum o izmeni Ustava i glasaju “ne”.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.