Niš: Odložen početak suđenja majci čiji je dvogodišnji sin preminuo od teških opekotina 1Osnovni sud Niš: Foto V. Torović

Početak suđenja T. S. (33) iz Niša, kojoj se na teret stavlja krivično delo kršenje porodičnih obaveza, nakon što je njen dvogodišnji sin G.S. u januaru prošle godine preminuo od opekotina pod još nerazjašnjenim okolnostima, jutros je odložen.

Osnovni sud u Nišu nije dobio povratnu informaciju da su okrivljena i njen branilac advokat Miroslav Ristić uredno pozvani na ročište.

Sutkinja Gordana Petrović je kazala da ni otac dečaka G. S, koji ima status oštećenog, nije uredno pozvan, pošto se sudski poziv vratio sa njegove adrese.

Svi će ponovo dobiti pozive za sledeće ročište, zakazano za početak maja.

U optužnom predlogu Osnovnog javnog tužilaštva navodi se da je T. S. sina ostavila samog u kući bez adekvatnog nadzora i da je 29. januara prošle godine pozvala Hitnu pomoć tek nakon što je dečak preminuo, iako je više časova ranije primetila da ima bolno crvenilo po telu.

Dečak je zadobio opektotine koje su zahvatile 90 odsto kože na telu.

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je da se T.S. izrekne kazna zatvora od sedam godina, kao i mera obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Prema Krivičnom zakoniku Srbije, maksimalna zaprećena kazna za ovu kvalifikaciju krivičnog dela je osam godina zatvora.

Mediji su izvestili da je dečak zadobio opekotine 28. januara prošle godine u iznajmljenom stanu u kojem živi njegova baba D.T, a preminuo sledećeg dana oko četiri časa ujutru.

Ukućani su pozvali Hitnu pomoć tek kada dečaka “nisu mogli da probude”, a ekipa Hitne pomoći je po dolasku na lice mesta mogla samo da konstatuje njegovu smrt.

U optužnom predlogu se navodi da je okrivljena T.S. u periodu od 28. januara oko 10 časova do 29. januara 2022. godine u 3.55 časova, u “stanju bitno smanjene uračunljivosti usled psihotične anksioznosti”, ostavila u teškom položaju svog sina, koji nije bio u stanju da se stara sam o sebi, ulsed čega je nastupila njegova smrt.

Ona je tog dana od 10 do 12 časova bila sa majkom u Centru za socijalni rad u Nišu i u Pošti, a dečaka, kao i dve ćerke ostavila same u kući.

“Po dolasku kući oko 12 časova ona je primetila da dečak ima vidno i bolno crvenilo po telu, da ima temperaturu, pri čemu mu nije lično pružila pomoć, niti je blagovremeno kontaktirala nadležne organe za pružanje medicinske pomoći, već je iste kontaktirala tek kada je maloletni preminuo usled stanja teškog šoka prouzrokovanog obimnim operotinama”, navodi se u optužnom predlogu.

U njemu se dodaje da su opekotine nastale “pri jedinstvenom efektu vrele tečnosti i /ili vrele pare na prednjoj i zadnjoj strani skoro čitavog tela”.

Okrivljena sposobna za praćenje suđenja

Okrivljena T. S. je bila uhapšena posle smrti sina, ali je u martu prošle godine puštena da se brani sa slobode.
Prvo psihijatrijsko veštačenje koje je obavljeno u aprilu ove godine pokazalo je da je privremeno procesno nepsosobna.

Sudski postupak je nastavljen nakon drugog veštačenja kojim je utvrđeno da je sposobna da prati njegov tok.

Ona je prvobitno bila osumnjičena za zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, nepružanje pomoći i kršenje porodičnih obaveza, ali joj je nakon sprovedene istrage na teret stavljeno kršenje porodičnih obaveza.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari